Zonnig VA Evenement, Enkhuizen - vanuit kuip Grote Jager

Zonnig VA Evenement, Enkhuizen - vanuit kuip Grote Jager

Geplaatst op 26-06-2023  -  Categorie: Algemeen

Vanuit de kuip van Grote Jager lees je wat een mooi VA Evenement we hebben gehad, als afsluiter van de eerste helft van ons zeilseizoen.

De tweede helft begint met de uitdagende 24 uurs race (25/26 aug), waarna twee weekenden later ons eigen spannende ONK (8-10 sep) volgt in Medemblik. De gezellige Hylper Hurdsilery (23/24 sept) maakt het VA seizoen compleet. Zet deze data nogmaals in de agenda en schrijf je in, zodat we een grote vloot hebben.

Het bestuur wenst iedereen een heerlijke zomerperiode en een behouden vaart!

Rien

______________________

Traditiegetrouw werd het startsein van het VA-klasse evenement van 24 en 25 juni gegeven op vrijdagavond. Het zeilweekend beloofde een weekend te worden met, voor het wedstrijdcomité en de zeilers, uitdagend weer. Zeker de zondag leek voor het weekend een dobberwedstijd te worden.

grada-met-aken-in-enkhuizen

Toch kreeg het comité het voor elkaar om uitdagende en sportieve baan er in te leggen voor het grote startveld van 18 deelnemers. Waardoor het af en toe gezellig druk was bij de boven- en onderboei en we toch vier wedstijden drie op zaterdag en één op zondag konden varen. Waarvan één voorgifte-wedstrijd. De Grada was als startschip niet te missen. Niet met zo’n toeter.

Bij de start lagen we heel behoorlijk en een prima eerste race gevaren. Maar waar is de ZA 1 gebleven? Als snel kijk je dan naar de horizon, op zoek naar nieuwe zeilen. Team ZA1, vol enthousiasme en met nieuw grootzeil, moest helaas de eerste wedstrijd voortijdig stoppen vanwege een kapot grootzeil. Helaas enorme pech voor hen, de piekenval brak en daardoor scheurde het nieuwe grootzeil. Gelukkig hadden ze de mogelijkheid om de derde wedstrijd vol goede moed weer mee te doen. Ze konden snel een nieuw grootzeil op halen.

warber-met-hw

Terwijl de wind veranderde, werd de zonkracht sterker dan de windkracht. En na drie automatische overstagen, we hoefden niks te  doen, draaide de wind naar het noorden en konden we starten met de voorgifte-wedstrijd. Waarbij wij deze keer hebben geleerd hoe lastig het is om met lichte wind achter iedereen aan te varen. We waren zelfs zo onder de indruk dat we besloten om de bovenboei te raken. Op weg naar de bovenboei piepte de Daniëlle net over stuurboord voorlangs en klapte boven op ons. Toen de Fleannende Engel ook over ons heen kwam, hadden we te weinig snelheid en raakten wij de bovenboei. Strafrondje dus.

Eenmaal op de kant stond de kade snel vol met alle zeilers. De dagprijzen werden uitgereikt en direct ontkurkt waarna we met zijn allen aan een lange tafel konden eten.

grote-jager-crew-aan-lange-tafel

De volgende ochtend. Het is altijd te vroeg. Voeren we weer uit. Onze start was, voor het eerst dit weekend, een start uit het boekje. Eindelijk. We kwamen als derde over de finish. Zoals verwacht viel de wind weg en werd het zwemmen. Het wedstrijdcomité verdient een speciale vermelding voor het creëren van een sportief korte baan, waardoor deze prachtige wedstrijd mogelijk werd gemaakt en voor het zorgen van een bijzondere locatie voor de prijsuitreiking. Met prachtige foto’s als gevolg.

akeneiland-aan-grada-voor-prijsuitreiking

be8e63e6-bb5b-4348-9c87-9eaadaf0633b

prijsuitreiking-op-grada

Al met al was het weekend van 24 en 25 juni een mooie ervaring voor de zeilers van het VA-klasse evenement. Ondanks de uitdagingen, zoals een kapot grootzeil, draaiende wind en overweldigende zonkracht, hebben de zeilers bewezen dat ze ware professionals zijn. Ze toonden hun passie, vastberadenheid en bekwaamheid op het water, wat het evenement tot een onvergetelijk spektakel maakte.

Sacha Emmerik, Grote Jager (VA 180)

va23-uitslagenlijst