Vereniging VA Klassenorganisatie

vereniging-va-klasse

Bent u eigenaar van een lemsteraak in de V/VA klasse en u overweegt om te gaan wedstrijdzeilen dan kunt u op deze website informatie vinden om mee te kunnen doen. Wij verwelkomen u graag.

De VA Klassenorganisatie telt ongeveer 50 leden. Bij een gemiddelde wedstrijd doen 15 tot 20 schepen mee waarbij elk schip ongeveer een 8 bemanningsleden telt. Er zijn een aantal races in het voorjaar en in het najaar. Iedere wedstrijd heeft zijn eigen signatuur. De HT – race van Harlingen naar Terschelling v.v. waarbij op stromend water wordt gezeild is anders dan een kampioenschap waarbij z.g. up-down banen of de Olympische banen gevaren worden. De Markenvuur race in juni is een echte lange afstandswedstrijd op het Zuidelijk IJsselmeer. De 24 uurs race is weer een geheel andere uitdaging. Daar gaat het om de meeste mijlen die in 1 etmaal kunnen worden gevaren. Kenmerkend voor alle wedstrijden is de gezelligheid na afloop in de haven. Omdat de bemanning aan boord blijft is er ambiance op de steigers en er wordt uitgebreid nagepraat over de wedstrijd. Het na de wedstrijd delen van de ervaringen met een groep van gemiddeld 140 Lemsterakenzeilers staat garant voor veel gezelligheid en vergroot de passie. Daar waar op het water wordt gestreden worden ervaringen en tips – tussen jong en oud, tussen ervaren en onervaren – op de kade aan elkaar uitgedeeld. De schippers en hun bemanningen binnen onze klasse kennen elkaar ook goed.

Het lijkt op het eerste gezicht behoorlijk ingewikkeld om aan alle voorschriften voor het wedstrijdvaren te voldoen maar dat is in de praktijk niet zo. Wij helpen onze nieuwe leden ook graag op weg. Onze meetbriefcommissaris Pieter Pluimers geeft graag alle informatie en ondersteuning bij de voorbereidingen om een schip te laten meten en te schouwen. Zeilen is een leuke hobby en het wedstrijdzeilen met deze majestueuze Lemsteraken is een fantastische belevenis. Door wedstrijdzeilen verbetert men gaandeweg de zeilkunst en dat maakt ook het toerzeilen met deze schepen aangenamer. Tijdens de winterstop worden cursussen over het wedstrijd reglement of andere belangwekkende zaken gehouden en verder vind er twee keer per jaar een Ledenvergadering plaats.

Onze Klasse is een handicapklasse hetgeen betekend dat de schepen varen onder een handicapsysteem. Elk schip heeft zijn eigen TVF (Tijd Vermenigvuldiging Factor). Het doel van de TVF is om het snelheidspotentieel van een schip vast te leggen. De TVF van een schip wordt toegepast op de gezeilde tijd waardoor schepen met verschillend snelheidspotentieel gelijkwaardig kunnen wedstrijdvaren.

Het TVF systeem van onze Klasse is met behulp van diverse naval architects opgesteld en behoort tot een van de meest intelligente TVF systemen binnen het wedstrijdzeilen. Dit is bijzonder voor een Klasse waar wordt gevaren met schepen die tot het varend erfgoed van Nederland behoren. Hierdoor wint de best zeilende bemanning en winnen oudere en kleinere schepen ook daadwerkelijk van de laatst ontwikkelde snellere Lemsteraken binnen onze vloot.

Het mooie van onze Lemsteraken is dat men met deze klassieke schepen comfortabel op vakantie kan gaan en er tegelijkertijd leuk mee kan wedstrijdvaren.

Om het klassieke karakter van onze vloot te behouden moeten de schepen voldoen aan de Criteria van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten (SSRP). Deze stichting is er voor het behoud van het historisch karakter van het varend Nederlands erfgoed waarvan onze vloot deel uitmaakt. Hierdoor zijn er allerlei beperkingen aan het gebruik van moderne materialen. Dat lijkt een belemmering maar dat is het juist niet, want het voorkomt dat men een dure aanschaf moet plegen voor bijzondere zeilen of bijzondere materialen. Het komt dan ook regelmatig voor dat de zeilers met een meer beperkt budget met de prijzen naar huis gaan.

Sportiviteit en het gelijkwaardig kunnen wedstrijdvaren staan bij ons hoog in het vaandel en schipper en bemanning van nieuw deelnemende schepen worden binnen onze klasse altijd enthousiast opgenomen binnen de vloot.”