Zeer geslaagd VA Magnifiek Trainingsweekend

Zeer geslaagd VA Magnifiek Trainingsweekend

Geplaatst op 13-09-2021  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Rien van der Post

Dit keer een bericht vanuit de kuip van de "Fleanende Ingel", met beelden op het water en met de drone (te zien op https://youtu.be/oiRDS5Vuauw):

Met het afblazen van het ONK werd er direct een prachtig nieuw initiatief geboren: een heus trainingsweekeinde vanuit Enkhuizen. De bekende Magnifique II dienen als uitvalsbasis voor 8 aken die graag in competitie wilden met elkaar. Willem van Rootselaar wierp zich op als baancommissaris, de Wouter de Graaf was present met de Grada als startschip en Frederiek Strating, Martijn de Jong maakten het wedstrijdcomité compleet. Hulde voor zoveel inzet en flexibiliteit, nogmaals dank!

Op vrijdag druppelden de deelnemers binnen in Enkhuizen en werden de aken welkom geheten aan de Oude Harlinger steiger. Een gezellige borrel opende deze “bijeenkomst”.

Zaterdag:

Op zaterdag werden we verwelkomd door een grijs weertje, met een knoop of 15-19 uit het zuidwesten. De schepen werden geprepareerd en op het palaver werden de plannen voor die dag ontvouwd door de schipper van de Daniëlle. Een korte baan, een lange baan en een sprintwedstrijd was het idee. Helaas bleek de achtersteven van de Grada minder flexibel dan de RIB van de commissie. De RIB werd min of meer geplet en bleek niet meer inzetbaar. Er moest dus snel een alternatief gezocht worden en dit werd gevonden in een vaste boei, die vervolgens pijlsnel bevorderd werd tot bovenboei. De eerste wedstrijd ging van start in buiig weer. Geen valse start, dus het veld was direct weg. Het bleek uiteindelijk een close potje de top 3 binnen 1 minuut over de finish kwamen (Groote Beer, Daniëlle, IJsvogel).

De tweede wedstrijd werd op dezelfde baan gevaren. De Maasvogel kwam daar als winnaar tevoorschijn, voor de Groote Beer en Kaatje. De “kleintjes” sloten de rijen, maar het hele spul kwam vlot achter elkaar over de lijn. Intussen was er door het comité een prachtige oplossing bedacht voor de logistieke problemen: De doorkomsttijd bij de pin-end zou de starttijd worden voor een sprint naar de invaart van het Krabbersgat. Communicatie verliep vlot en duidelijk via marifoon en app en werd de finish meteen een start. Alleen bij de Papegaai was het bericht niet doorgekomen, maar zij realiseerden zich vlot dat er meer aan de hand moest zijn, aangezien alle schepen in volle race-modus doorzeilden richting Enkhuizen. Helaas voor de achterste helft van de vloot zakte de wind er meer en meer uit en moesten de laatste schepen het doen met een schamele 9 knoopjes wind. Uiteindelijk bleek de Groote Beer de snelste, voor de Maasvogel en Daniëlle.

Na aanleggen barstte het sociale deel van het aken-treffen los en werd er op de verschillende schepen geborreld, kwamen de frituurhappen voorbij en werden oesters geopend en verorberd. De zon was inmiddels gaan schijnen en dus werd een prachtige borrel op de Magnifique met alle deelnemende schepen. Werkelijk uitmuntend verzorgd. Dank aan Walter en het zeer behulpzame en gastvrije barpersoneel!

Zondag:

De zondag beloofde wederom prachtig zeilweer. Met wat minder wind (8-15 knopen) en een heerlijk zonnetje was het tijd voor de lichtweer zeilen en werd er door het comité een lange baanwedstrijd uitgestippeld. De messen werden geslepen, want er zouden dubbele punten verdeeld worden. De start bleek direct een uitdaging. Een massieve windshift maakte dat veel schepen de pin niet haalden. De HL3 kwam echter prachtig over de startlijn en zeilde een dijk van een pot. De Maasvogel pakte de line-honours, maar de HL3 wist vlak achter de Groote Beer te finishen en ging zo met de dagoverwinning aan de haal. Achterin het veld bleken de razende reporters op de Fleanende Ingel in staat tot het maken van prachtige drone-shots, terwijl ze de Papegaai op de hielen zaten onder halfwinder en fok…

va-magnifiek-training-2021-uitslag

Al met al een prachtig weekeinde, vol sportief zeilen en een prima sfeer! Tot de volgende, het VA jubileum evenement (25/26 september). Daar wil je bij zijn! Scheepse groet, Jelmer Jager