Y Toren Race, Durgerdam - vanuit de kuip van LE 51

Y Toren Race, Durgerdam - vanuit de kuip van LE 51

Geplaatst op 08-05-2023  -  Categorie: Algemeen

Het zeilseizoen 2023 is gestart:

img-3184

met wel 11 aken is er afgelopen weekend tijdens de Y Toren Race vanuit het idyllische Durgerdam gezeild. Ideale omstandigheden om weer even in te slingeren: lekker zonnetje, met eerst geen en later weinig wind zodat de soms nog wat roestige manouvres niet direct afgestraft werden.

Dit keer vanuit de kuip van de LE51 een persoonlijk verslag van Rob Bruil, een van de nieuwe leden in onze akenfamilie!

Oproep: schrijf allen in grote getalen in voor de HT Race op donderdag 1 en vrijdag 2 juni, de Markervuur op 10 en 11 juni en als afsluiting van het voorjaar ons eigen VA Evenement in het weekend van 24/25 juni.

Veel zeilplezier in 2023!

Rien van der Post, namens het voltallige VA Bestuur

dd1b7cbf-d1bf-4dab-9ff1-88c2da7b76e6
We zijn met onze LE-51 nieuwkomers in Durgerdam. Dus als er dan een mooie wedstrijd voor de deur plaatsvindt, georganiseerd door onze eigen zeilvereniging, dan doen we mee. Elf aken waren ingeschreven voor de Y-torenrace 2023, een daarvan was onze vissermansaak LE-51.

De zaterdag begon zonnig, maar helaas, de wind bleef weg. De wedstrijdleiding was zo wijs om de wedstrijd uit te stellen tot de wind ging aantrekken. Twee uur wachten is helemaal geen straf als de zon schijnt. Het was een prachtig gezicht, al die schepen voor het mooie Durgerdam. We namen er een biertje bij en konden ook nog iets meekrijgen van de Britse kroning.

Tot we het bericht kregen dat we moesten starten. En wel heel snel.
ba0756e7-f5bd-4efc-aa15-3352149c6599
Waren we even weggedut...? De startlijn leek ineens ver weg. Zeilen erbij, flink de vaart erin, enkele stevige krachttermen en een vlug gebedje, maar het was allemaal niet voldoende. We kwamen te laat bij de start en mochten niet meer starten. Een tweede biertje dan maar.

Vol goede moed gingen we de tweede rond in. Op tijd. En met wind. Wie de VA klasse kent weet dat er op scherp wordt gevaren. Ook nu. Twee schepen voeren een stukje samen op toen de kluiverboom van de een bleef haken achter het roerhout van de ander. Krakend kwamen ze los van elkaar. De roerklik was gebroken maar ze konden weer verder.

We zijn nog vrij nieuw in het wedstrijdzeilen en hebben die middag vooral geleerd en genoten.
bb26f307-1e39-4171-b2ee-736c9f828363
's Avonds naar de barbecue. Wie organiseert dit? Complimenten. Het was goed voor elkaar, gezellig en een lekker buffet waar ook aan de vitamines was gedacht. Het weer werkte ook nog mee. We konden gezellig met z'n allen buiten eten voordat de beloofde buien later op de avond losbarstten.

Zondag zouden we versterking krijgen, namelijk zes in plaats van vier mensen. Maar helaas. Drie afmeldingen dus we moesten met drie man de strijd aan gaan. Dat zijn te weinig handen aan boord om een halfwinder erbij te zetten. Er was nog steeds niet veel wind en met een halfwinder kun je dan net de vaart erin houden.
img-7870
Bij de tweede wedstrijd kwamen we het startveld invaren, waar het dringen was. Als een blik met sardientjes lagen alle boten bij elkaar, erop te azen om zo snel mogelijk over de start te gaan. We moesten eigenlijk wijken voor een schip, maar dat ging niet, omdat er een ander schip naast ons lag. De enige mogelijke uitweg voor ons was de startlijn. Een geluk bij een ongeluk dus. Niet iedereen was op dat moment blij met ons, maar ditmaal waren we tenminste wel snel weg. Ondertussen nam de wind weer af dus lieten wij de andere schepen met meer zeil weer voorgaan.

We sloten de dag tevreden af met een tiende plaats. Het was een prachtig weekend en een mooie opening van het seizoen.

En dan de prijsuitreiking. In de top 3 staan bekende namen van schepen die vaker wedstrijden winnen.
1. Daniëlle
2. ZA1
3. Warber

Rob Bruil, ook namens de (incomplete) bemanning van de LE51

 

2023-y-toren-uitslag