Wisselvallige HT Race - uit de kuip van Weerga

Wisselvallige HT Race - uit de kuip van Weerga

Geplaatst op 23-06-2024  -  Categorie: Algemeen

We kunnen terugkijken op een wisselvallige HT 2024, zowel qua wind als posities binnen de vloot die door juist inschatting van de stroming sterk beinvloed werden. Dit keer een verslag uit de kuip van de Weerga, die als 'youngsters' een geweldig debuut hebben gemaakt ... zie www.HTRace.nl voor uitslagen

Komend weekend is al weer ons VA Evenement in Enkhuizen, met gezellige kadediner aan lange tafel. Op dit moment hebben een dertiental schepen zich ingeschreven en we nodigen iedereen uit om zich hier bij aan te sluiten. Schrijf je alsnog in voor woensdag ivm. catering. VA Evenement inschrijving

Tot vrijdagavond in Enkhuizen!

_____________________

HT Race uit de kuip van Weerga

ht-harlingen-haven

Met een weersvoorspelling die om de dag wisselde tussen een drijfpartij en stront van de dijken wisten we met de Weerga niet zo goed wat te verwachten van ons debuut in de HT-race. Dat het zo’n fantastische race met uiteenlopende omstandigheden en mooi weer zou worden al helemaal niet!

Woensdagavond in de Zuiderhaven hebben we nog nauwelijks vier lijnen aan wal als twee heren van de organisatie aan boord springen voor een veiligheidsinspectie, welkom! Alles lijkt in orde te zijn tot ze beginnen over de lifelines… Of als alternatief een preekstoel. Met het oog op de weersvoorspelling kijken we ze wat glazig aan, we maken het wel in orde. Met mijn vader en zus neem ik alles nog een laatste keer door, daarna laat vaders ons aan het lot over. Samen met je zus een wedstrijd in de VA’s varen, hoe gaaf is dat!

Met 8 man bemanning zijn we donderdagochtend op tijd buiten om te leren hoe het is om op stroming te starten in het Kimstergat. De stroming is minimaal en er staat een heel dun windje, met 18 VA’s aan de start zoeken naar een goede plek. De Groote Beer is fantastisch weg en loopt over het veld heen richting de Pollendam met de ZA1 strak er achter. We zitten in het midden wat op slot, maar komen langs de Pollendam in vrije “wind”. Terwijl we met zijn allen de Waddenzee op drijven en druk bezig zijn om niet uit de geul te worden gezet komt de Tiger nog even op volle snelheid tussen ons door zetten, best pittig. In de Blauwe Slenk volgen de meeste schepen de binnenbocht, de Papegaai en Warber gaan voor de hardere stroom in de diepere buitenbocht, die helaas niet loont. We dobberen met zijn allen richting Terschelling en tot de Vliestroom gaat dat best goed met de ZA1 steeds verder aan kop. Met hier en daar een plof wind spreidt het veld zich langzaam wat verder uit.

voor-de-wind-om-de-ton

Richting het zeegat loopt de wind eruit en wordt het steeds lastiger om de groene tonnen aan bakboord te houden. In de verte zien we dat er bij de VL1 rondjes worden gedraaid, bij sommigen gepaard met grote pluimen zwarte rook. Terwijl wij dat zo aanschouwen worden we zelf vol naar een ton gezet, die we nog maar net weten te halen. Of eigenlijk net weten te ontwijken… We proberen de VL1 nog te halen maar de wind is te zacht en de stroming te hard. Nog net voor de ton overstag de kop terug in de stroming, hopen dat we niet in de schepen pletteren die iets verderop voor anker liggen. We zeilen wel een kwartier op vijf meter afstand van de ton de stroming dood met de Maasvogel en Kaatje vlak achter ons nog voor anker. Er komt wat wind en uiteindelijk lukt het om de VL1 te ronden, back in the game! Door naar de kardinaal in het Stortemelk, waar de Warber, ZA1, Danielle, Groote Beer en de HI1 tegen de stroming op liggen te boksen terug het wad op. Zitten we na vier uur varen zowaar in de voorhoede! Uiteindelijk genoeg voor een derde plek achter de Beer en de HI1 als dagwinnaar. Leuk om te zien dat ze de HI1 aan de praat hebben. Fully charged na de Victronborrel met de bemanning door aan de druppellader aan boord, heel gezellig.

ht-maasvogel-met-aap-en-hw

Voor vrijdag is de voorspelling van nóg minder wind gelukkig bijgetrokken naar windje 3 NO, starten plat voor de lap met 1,5 knoop stroom mee toch wat spannender. De baan is volledig bezeild, waardoor er tactisch minder te halen valt. Met apen en halfwinders stuift de vloot met een aantrekkende wind het zeegat in. 10,8 over de grond! Eenmaal bij de kardinale ton in het Stortemelk gijpen zorgt dat voor het nodige spektakel. Met meer wind is het toch een beest zo’n VA. Kort achter de Beer, Danielle en HI1 lijken we er goed voor te liggen, maar uiteindelijk lopen de grotere schepen toch uit.

weerga-kuip-warber-achter-zich

Tussen andere klassen door terug naar Harlingen tegen de stroom in is het mooi zeilen, maar soms ook best spannend. De ZA1 is inmiddels al zo ongeveer in de haven, heel knap en uiteindelijk goed voor een tweede plaats achter de Groote Beer. Bij het binnenlopen van de haven bleek de Groote Beer van weeromstuit motorpech te hebben en konden we de Weerga ook nog als sleper inzetten. De HI1 heeft het met 39 seconden van ons gewonnen op de derde plek, hulde! Wat was het spannend! Hoe dan ook ben ik trots op het resultaat en de bemanning, ons beste overall resultaat so far! We kijken uit naar de HT van volgend jaar, zeker van de partij!

Totaal uitslag, daaronder de zaterdagstand

ht24-uitslag

ht24-zaterdag-uitslag

Gegroet, Adriaan den Haan

Weerga - VA 109

weerga-crew