Winderige Markervuur - uit de kuip van Papegaai

Winderige Markervuur - uit de kuip van Papegaai

Geplaatst op 11-06-2024  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Rien van der Post

De volle zeilmaand juni is gestart met een fantastisch zeilweekend met meer dan voldoende wind en een gezellige haringborrel op de kade van Volendam, waarover dit keer door de Papegaai een zeer gedetailleerd wedstrijdverslag wordt gedaan.

Zo'n heerlijk weekend smaakt naar meer, en dat komt er gelukkig aan:

  • HT Race (20/21 juni), welke opgeluisterd wordt met een borrel gesponserd door Victron Energy
  • VA Evenement (29/30 juni) vanuit Enkhuizen, met het traditionele lange tafel diner op de kade voor 't Ankertje. Schrijf je hiervoor direct in !!!

Groeten namens het bestuur VA Klasse, Rien van der Post

______________________________________

Markervuur RACE 2024 vanuit de kuip van Papegaai, door Hans Rietjens

marker-2024-oplopende-aak-papegaai

Sinds het begin van de 80-tiger jaren vaart een groot deel van onze 12-koppige bemanning (4 vrouwen & 8 mannen) al mee met de Markervuurrace vanuit Muiden. In de vorige eeuw begon dit festijn al een week van tevoren, omdat je dan al je boot bij de KNZ&RV mocht neerleggen. Op de vrijdagavond voor de “Markervuur” was vrijwel iedereen al aan boord, en was de Pampusbar en het terras stampvol en was de voorpret al meer dan begonnen. De laatste jaren, net als dit jaar is het beeld duidelijk anders. Een paar tafeltjes, binnen en buiten zijn bezet, van bemanningen die bewust de tijd nemen om onder het genot van een goed glas, gezellig te dineren met uitzicht op het Muiderslot en de vloot die steeds meer binnen komt druppelen.

In het begin van de jaren ‘80 voeren wij met de Vrouwe Engelina (VB128) met ons gezin voor het eerst mee. Met nog een paar rakken te gaan, vlak voor Volendam, sprak mijn vader de legendarische woorden; Hans het wordt tijd voor een VA want, die zitten al allemaal aan de borrel :=)

Op vele VA’s hebben wij vaak jarenlang meegevaren, vele van jullie zullen nog de volgende namen herkennen. Ik noem er een paar; Windroos, Trekvogel, “oude” Zeeleeuw, ’t Bruine Leven, IJsvogel, Windekind, Anaconda, Danielle, Marie Charlotte (I), “gele” Zeeleeuw. Sommige zijn al een paar keer van eigenaar gewisseld, of hebben ondertussen een andere naam. De laatste jaren vaar ik de Markervuur op de Papegaai.

Vrijdagavond om 18.00 uur aan boord om de tegenwoordig bijna traditionele zeilwissel (Tour naar wedstrijd setje) uit te voeren. Zonnetje erbij, fris briesje, helemaal prima.

Zaterdagochtend om 09:15uur het palaver, met veel bekende gezichten, en weinig verrassende mededelingen. Paar keer de waarschuwing over het fonteinkruid, en de beste te varen route. Daarna nog een stukje geschiedenis over de Markervuur van de VA-Voorzitter, maar vooral aandacht en extra coulance voor het jeugdschip van de “koninklijke” de Philippine, waarvan akte.

De start was gepland om 10.35 uur, maar uit coulance naar een paar VA’s die nog niet in de buurt van het startgebied waren, werd de rattestaart er maar eens ingeschoten. Even later werd de startprocedure alsnog in gang gezet. Ondertussen 18 knopen wind vanuit het ZW, waarbij iedereen wel een plekje kon vinden op de lange startlijn. Volgens mij ook geen stress op het startschip voor het oplopen van krassen of ernstiger schade.

marker-2024-aken-onder-giek-papegaai

Eerst circa 1 nm kruisen naar de F-boei (op 200o SB ronden). Als ik mij het goed herinner was de volgorde; ZA1, VA 126, VA180 en wij met de Papegaai (VA 193) als vijfde om de bovenboei.

Daarna volgde een ½-winderrak van circa 8nm (koers 29o) naar de FL42 (BB ronden). De Danielle koos als enige om meteen naar SB weg te varen (Volgens Wim bij de Borrel; de dood of de gladiolen) en de rest stuurde circa 10-15 graden boven de boei. De ZA1 en Danielle hadden met nog circa 3,75 nm tot aan de boei de aap er lekker bijstaan. Een deel van de VA vloot zette de ½ winder nog even breed met circa een mijltje te gaan naar de onderboei. Maar vlak voor 12.00 uur ging de wind toch eindelijk naar een meer voorspelde richting (260o), zodat de meesten de halfwinder weer vol konden blijven varen over SB. 

Bij de FL42 die BB gerond moest worden was de volgorde voorin volgens mij; ZA1, VA126, VA180, VA 193, VA48. Toen een kruisrak van circa 2,5 nm naar Sport H (volgens onze geüpdatete elektronische kaarten lag hij precies op de juiste plek). De wind draaide al iets eerder dan voorspeld was door de west, waarbij sommige wat meer dan wel minder voordeel behaalden. De top van het veld was daardoor wat meer in elkaar gedrongen. Volgorde boeironding bleef wel hetzelfde.

Daarna was er weer een ruim rak van circa 2,5 nm, maar bij circa 21 knopen, haalden alleen de twee leiders in de vloot de ½-winders uit de zak. Daarna lekker kruisrak richting finish. Op rating was dit de (voorlopige) uitslag; De Jager, Danielle, ZA1-Grote Jager, Groote Beer, Philippine, Papegaai, Maasvogel, Kaatje, Weerga, Flaenende Engel, HI1-Saar, Zuidwester.

Tijd voor borrelhappen, verfrissende dranken, stoere en mooie verhalen, weerzien van oude bekenden, ontmoeten van nieuwe mooie mensen, met ook een passie voor zeilen en levensgenieten, de traditionele borrel op de dijk, heerlijk dineren, nog één biertje in het nachtleven van Volendam……

marker-2024-kadeborrel

Zondag 9 juni, steady westenwind, maar wel met veel meer opklaringen, scheelt op dat soort momenten weer een paar graden. Na de eieren met spek, om 09.00 uur het palaver, waar oost en west nog even door elkaar gehaald werden, en vooral ook weer aandacht om veilig te varen.

De startlijn was was krapper neergelegd, en ook hadden wij de lijn gepeild en geklokt, toch circa drie scheepslengten te kort voor ons. Een te vroege start met een Individuele terugroep als gevolg. Tjsa, dat hoort er ook gewoon bij. Weer reglementair omgedraaid, zodat wij ook de achterhoede eens goed in ons op konden nemen. Maar enfin, de baan is nog 20 nm, dus nog kansen genoeg om weer wat in te lopen. Bij de F-boei ging de Danielle als eerste er omheen. Gevolgd door de ZA1, VA163, HI1-Saar en VA 48.

Daarna een mooi ½-winderrak naar FL42 (65o) die bb gerond moest worden. De wind was nog niet helemaal op sterkte, 13 knopen aan het begin van dit rak, en aan het eind rond de 16 knopen T.W.S.. Wat een prachtig gezicht met al die schitterende aken, vergezeld van blauwe luchten en een waterig zonnetje. Dit soort “levende schilderijtjes” blijven fascinerend voor het oog. Boei ronding FL42: VA126, ZA1, VA163 bij circa 16-18 knopen West. Weer tijd voor een leuk kruisrak, waarbij de posities iets veranderd waren ter hoogte van de bovenboei Sport H (lag nog steeds op juiste plek :=) ) Za1, VA 126, VA 163, VA180, VA48, VA193. Daarna was het weer tijd voor een langer ruim rak naar de Sport J (148o). Ondertussen circa 20 knopen true, waarbij de meesten toch weer de ½-winder in de zak hielden. Met een bootsnelheid rond de 9,0 knopen (S.O.G.) ook niet echt verkeerd. Op weg naar de Sport J kropen we steeds dichter naar de Groote Beer toe, wat met een boord aan boord situatie bij de onderboei, echt schitterende wedstrijdzeilmomenten opleverde. Unaniem voor onze bemanning de meest enerverende situatie van deze wedstrijd. Met een wind van 18-20 knopen en een flinke golf, vooral de kunst en de discipline om de snelheid er goed in te houden op deze lange klap richting finish (ZA1, VA126, VA163, VA180, VA193, VA48). 

Op rating overall de ZA1 als terechte winnaar, een verdiende 2e plek voor de Danielle en mooie 3e plek voor de Grote Jager. De volledige uitslagen staan op Manage2Sail

Erik Hermans had extra geluk, want dit jaar heeft onze sponsor TNG verscheidene horloges beschikbaar gesteld. Deze keer ging die naar de winnaar, maar een volgende keer kan dat anders zijn ....

marker-2024-tng-prijsuitreikingtng-logo

Maar ik denk dat alle deelnemers het weer over eens zijn, dat de wegblijvers ongelijk hadden, en dat iedereen die deelgenomen heeft, heerlijk aan het genieten was van deze fantastische editie van de Markervuur in de Va-klasse!

Tot de volgende keer,

Hans Rietjens, a/b van de Papegaai.

marker-2024-kuip-papegaai