Verslag fantastisch VA Evenement & Jubileum

Verslag fantastisch VA Evenement & Jubileum

Geplaatst op 27-09-2021  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Rien van der Post

Het motto “deelnemen was belangrijker dan winnen” is ruimschoots bereikt. We kijken terug op zeer geslaagd weekend met:

  • op het water een SPORTIEVE STRIJD, met de Warber als winnaar (zie uitslagtabel)
  • op de wal veel GEZELLIGHEID, ter illustratie een bijdrage van de Ommeswaaij

Op 9 en 10 oktober wordt de Hylper Hurdsilerij georganiseerd, dus schrijf je nu direct in via www.va-klassenorganisatie.nl, zodat we wederom een mooie weekend maken.

Rien van der Post, secretaris

va-evenement-2021-schepen-bij-nacht-kuilart

Hieronder het enthousiaste relaas aan boord van de Ommeswaaij. Waar twee generaties van Swaaij, aangevuld met oa. Janneke Schuurman van de Witte Bever, na 10 jaar weer aansluiten bij de VA-vloot:

Met een mooi evenement in het vooruitzicht stapt op vrijdagmiddag voor de sluis in Stavoren de laatste bemanning aan boord op de Ommeswaaij voor de eerste VA wedstrijd in bijna 10 jaar.

Voor dit weekend hebben we een team samengesteld wat voor 2/3 deel bestaat uit teamleden van VA 128 (Ommeswaaij)  en voor 1/3 deel uit teamleden van de VA 97 (De Witte Bever). Brabanders en Friezen op 1 boot, dat kan alleen maar goed gaan en gezellig worden toch! Daarna een tochtje met redelijk veel wind en buiswater van lagerwal naar Enkhuizen.

Aangekomen in Enkhuizen blijkt er op het eerste oog niet veel veranderd te zijn, de aken liggen gebroederlijk naast elkaar voor het Ankertje en we worden hartelijk onthaald door de vrienden en bekenden van weleer. We zijn blij te constateren dat iedereen net als wij 10 jaar ‘jonger’ is geworden. Enthousiast wordt er geroepen en gezwaaid. Eerst even een borrel in de kuip en dan maar eens inschrijven. Dat inschrijven blijkt vervolgens best ‘een langdurige geschiedenis’ want we worden verwelkomd met een biertje van de klasse.

De lokale beiaardier in Enkhuizen blijkt vele bemanningsleden behoorlijk uit de slaap te hebben gehouden, of zouden de diverse drankjes daar misschien ook zo hun bijdrage aan hebben geleverd? Het ontbijt en de koffie doen wonderen. Een snelle blik op het deelnemersveld bevestigt ons vermoeden dat we de laagste rating hebben en dat de meeste boten naar verwachting veel sneller zullen zijn. Na jah, soit we zien het wel….we zijn gekomen om weer eens lekker te varen. De wind is 2 a 3 Beaufort en we hebben zin in de tocht.

Eenmaal op het water gaat het grootzeil omhoog, fok erbij, kluiver er op en ‘Eureka!’ we zeilen. Hé wat is dat zeilen toch lekker en wat hebben we het gemist zeggen we tegen elkaar. Jan stuurt alweer alsof hij gisteren nog zijn laatste wedstrijd voer met de Ommeswaaij en even lijkt de tijd 10 jaar te hebben stilgestaan.

Na een mooie lange zeildag met 2 korte en 1 lange baan komen we aan bij Stavoren. Na de sluis worden we verrast met bubbels en een borrelplank en verderop in het kanaal nog met Wijn. Hier kunnen we wel aan wennen! Wat een verrassing! Het is echt top geregeld. Aangekomen bij de Kuilart wordt het zelfs nog mooier met bitterballen, DJ en een steigerborrel. Aan tafel genieten we van een uitstekend verzorgd diner en praten we nog na over deze mooie dag. Ouderwets genieten!

Al met al concluderen we dat de hernieuwde kennismaking met de klasse een groot succes was.

We willen de organisatie en sponsors hartelijk bedanken voor de uitstekende verzorging!

Het proeft zeker naar meer. Met hartelijke zeilgroet,
Niels Habekotte en Janneke Schuurmans – bemanning Ommeswaaij

va-evenement-uitslagentabel