Verslag Nacht en Ontij & save-the-date ALV 27 nov. 2021

Verslag Nacht en Ontij & save-the-date ALV 27 nov. 2021

Geplaatst op 03-11-2021  -  Categorie: Algemeen

Seizoen 2021 werd onstuimig afgesloten met een mooie (halfwinder) tocht van Harlingen naar Terschelling. Hierbij het verslag vanuit de kuip van Marie Charlotte 3 door JP Paauwe.

We vragen nogmaals aandacht voor onze ALV op zaterdag 27 november, waarbij de Workumer JachtService ons in hun produktieloods zal ontvangen.

Alle bemanningsleden van de vloot wensen we een goede ‘winterstop’ en zien uit naar het zeilseizoen in 2022 met wederom mooie zeilweekenden! 

Groet namens het voltallige bestuur, Rien van der Post, secretaris

no-mc3-vanuit-de-kuip

“Zaterdagochtend: een stilte voor de storm in de haven van Harlingen. Tientallen schepen lagen zij aan zij in de haven te wachten op de brugwachter. Hij begon om 07:30 ongeduldig de langzaam-ontwakende vloot aan te moedigen om de haven te verlaten. Het was een stroeve maar gemoedelijke opstart na een avond gezelligheid aan de kade. Opstarten en wedstrijd-klaar maken stond niet voor alle aken op het programma. De onheilspellende weersverwachting en een omweg naar de winterstalling zorgde ervoor dat een aantal vroegtijdig teruggingen naar hun Roots. We hebben ze gemist…!

Eenmaal buiten knappen de koppies al snel op. Het frisse Hollandse weer, een stevig briesje en een spatje regen zorgde voor een welkome verfrissing. Het blijft een prachtig gezicht: zo’n bonte verzameling aan fanatiekelingen en hun schepen. Van kleine snelle opvallende eenmans bootjes, tot aan.. de VA vloot. Deze laatste groep startte niet al dringend op de startlijn zoals gewoonlijk. Met een voorgiftestart was er een wijde spreiding waardoor wij niet iedereen hebben kunnen volgen.

Een kort aan de windse rak ging al snel over in een halfwinder rak naar de Pollendam. Met windstoten rond de 22 knopen was het scheuren geblazen. Links en rechts felgekleurde spinnakers die heldhaftig de uitschieters naar 26 knopen probeerde te trotseren, met wat uit het roer-lopende hindernissen op de baan tot gevolg. De MC3 had haar eigen duel met een Sterke Hein die zonder halfwinder geen slechte zaken deden. Na wat pogingen konden we na een gijp de voorsprong inzetten. Een donker front kroop langzaam dichterbij waardoor er her en der een halfwinder is gesneuveld. Wij voeren door met goede focus en konden niet ontevreden zijn met de cijfers die we op de meters zagen (12 knopen...), de vaart zat erin! Er werd actief getrimd en goed op de dieptemeters gelet. Dit blijft een niet onbelangrijke taak tijdens deze nacht en ontij race: bij de blauwe slenk hebben we meerdere bootjes zien vastlopen. Helaas sloeg voor ons het lot onverwachts toe en kwam de wedstrijd voor de MC 3 door een scheur in het grootzeil voor abrupt ten einde. 

Na deze betreurende DNF, arriveerden we in de drukke haven waar er lekker gedrongen werd om een veilig plekje te vinden aan de kade. Het slechte weer zette nu ook flink door! Ondanks het resultaat konden we niet ontevreden zijn met een prachtige dag op het wad. Wat is het toch schitterend in het najaar. Ook konden alle VA’s ook aan dezelfde steiger liggen, dus het voelt al snel weer vertrouwd.

De verwelkoming van Terschelling was ook weer als vanouds. De traditionele kadeborrel vond plaats in een aangepaste vorm en de rest van het vertier werd gevonden in de gezellige kroegjes van het eiland. Een paar uur later en een schippersdiner verder wisten de bemanningsleden van een aantal VA’s elkaar ook weer in de haven te vinden. Met een wat tot rust komende wind zal dit ongetwijfeld tot wat geluidsoverlast hebben geleid.

Al heel vroeg werden op de MC3 de trossen losgegooid en werd er koers gezet naar Harlingen en daarna Workum. Het is altijd even slikken als het seizoen weer voorbij is... We hebben genoten en hopen volgend jaar op een nog voller veld!"

JP Paauwe, MC3 (VA202)

Finishvolgorde: Kaatje – Wadwaai – HL3 – UD1 Seehûn - WON46 - LE112 – MU1 Sterke Hein – LE58 – de Hoge Wier – Papegaai – Bint – (DNF: MC3 - DNC: Groote Beer & Danielle)

no-kaatje-met-hl3-op-de-hielen