Verslag Hylper Hurdsilerij & save-the-date ALV 27 nov. 2021

Verslag Hylper Hurdsilerij & save-the-date ALV 27 nov. 2021

Geplaatst op 12-10-2021  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Rien van der Post

Het seizoen 2021 kwam pas na de vakantie op gang, maar we kijken terug op een drietal fantastische zeilweekenden. Hieronder treft u het verslag over de wederom zeer geslaagde Hylper 2021, ditmaal vanuit de kuip van Maasvogel door ons ere-lid Erik Pluimers.

Tevens maak ik van de gelegenheid ‘misbruik’ om nogmaals aandacht te vragen voor onze ALV op zaterdag 27 november, waarbij de Workumer JachtService onze gastheer zal zijn. We hopen de eigenaren in grote getalen te zien.

Alle bemanningsleden van de vloot wensen we een goede ‘winterstop’ en zien uit naar een volledig zeilseizoen in 2022 met wederom mooie zeilweekenden!

Groet namens het voltallige bestuur,

Rien van der Post, secretaris

hylper-voordekken-plus-aken

“Laat in het seizoen op 9 en 10 oktober kwamen er in Hindeloopen 13 schepen aan de start. De weersverwachtingen waren goed, eigenlijk een verrassing na een herfstachtige begin van oktober. Dit weekend zou na alle feestelijkheden in Stavoren/Warns de nadruk op de wedstrijdzeilerij komen te liggen. In de planning stonden 4 potjes op zaterdag maar het werden er 3 want we begonnen de dag met dikke mist. Toch op tijd de haven uitgegaan want het zou snel opklaren. Toen de mist enigszins opklaarde werden de eerste zeilen al gehesen. Toch iets te snel voor de Fleanende Ingel want die lagen nog voor anker en vroegen om een klein uitstel.

De eerste start verliep prima en met 8 tot 10 knopen wind O/ZO met inmiddels een zonnetje erbij in een korte up-down baan met bovenboei en spreader en een gate bij de onderboei. Een korte baan is leuk, men komt elkaar tegen bij de boeien en het vereist een goede boat handling. De Maasvogel werd 1 gevolgd door de Kaatje van Thom Dijksman en LE 58 van Derk Wilten. Een tweede start volgde met dezelfde baan en daar ging het tussen de MC III en de Maasvogel. De Maasvogel won maar het was seconden werk. Enno Romkema kwam ook goed opzetten en werd derde. In de derde race nam MC III knap de leiding en werd ruim eerste, gevolgd door Derk Wilten. Het was de eerste wedstrijd van Derk in zijn nieuwe boot, een visserman aak met de uitdagende naam “Donderskind”. (Derek is echter geen onbekende want hij vaart al jaren als bemanning op de Kaatje.) De boot was nog ongemeten maar kreeg een verantwoorde TVF van de VA meetbriefcommissaris. Derk zou race 4 op de tweede dag ook op zijn naam schrijven, dus heel goed gevaren en het schip en haar bemanning heeft haar wedstrijdpotentie laten zien.

Race 4 op dag 2 was voor de Maasvogel wel een belevenis want zij werden door de IJsvogel over de lijn gedwongen en moesten terug vanwege een valse start en konden geheel achter in de rij aansluiten. Wat doe je in zo’n geval, je gaat stuurboord weg van de vloot, overigens de LE 58 ging dezelfde kant uit. Enfin dit pakte heel goed uit want de Maasvogel kwam als eerste bij de boven boei uit. Een windshift van ongeveer 30 graden was de oorzaak. Dat was natuurlijk een gelukstreffer maar het blijft een goede strategie om in zo’n situatie aan te vallen en niet achter de vloot aan te varen. De LE 58 die ook aan stuurboord voer werd eerste. Voor de MC III werd het een 5e plek en het werd daarmee voor hen de aftrek wedstrijd.

Inmiddels begon de wind wel een beetje in te zakken. We hielden voor de laatste race nog zo’n 6 knopen over, maar net genoeg voor een laatste start. Dit potje werd een spannende strijd tussen de MC III en de Maasvogel, die MC III nipt maar mooi won door vooral met de halfwinder heel diep te varen.

Het was leuk om wat minder bekende schepen in het wedstrijdveld te zien. De Salamander (VA27) van Joost Grapperhaus was er ook. Maar deze historische aak kon niet de snelheid halen om competitief te varen. Verder was ook de Zeeschouw DD5 van Engel van de partij. De UD 1 van Andries Hamstra zeilde zeer verdienstelijk en wist overall 6e te worden.

Ja, en nu een teleurstelling! Nadat Sander den Hartog met zijn saxofoon een geweldige muzikale show in de haven had gegeven vertelde hij dat de IJsvogel te koop zou worden gezet en dat hij met pijn in het hart de wedstrijdzeilerij in de aken klasse vaarwel zou zeggen.

Dirk Blom had het wal programma eenvoudig gehouden, maar dat bleek toch zeer aangenaam te zijn met een gemeenschappelijke borrel en diner in de feest boerderij 'Foeke' vlak bij de haven gevolgd door een feestje met een DJ.

Al met al een erg succesvol zeilweekend, geholpen door het mooie zeilweer, alhoewel een aantal bekende zeilers in onze klasse niet aanwezig waren.” 

Erik Pluimers, Maasvogel (VA163)

hylper-uitslag