Grandioos VA Evenement met Harlingen Sail - door 'verstekeling' in kuip Otter

Grandioos VA Evenement met Harlingen Sail - door 'verstekeling' in kuip Otter

Geplaatst op 17-07-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Rien van der Post

We kijken terug op een zeer geslaagde combi van VA Evenement met de Tall Ships Race in Harlingen. In de tijdelijke deelnemers app groep kwamen vandaag alleen maar dankbetuigingen binnen van de Aak-eigenaren die met hun familie, vrienden en/of crew genoten hebben van dit unieke, gezellige en zonnige festijn. Dank aan alle organisatoren!

Nu is het voor velen eerst tijd voor vakantie, maar ik maak even van de gelegenheid gebruik om alvast aandacht te vragen om de volgende data in jullie agenda's te blokken:

  • 24 uurs race, op vrijdag 26 en zaterdag 27 augustus
  • ONK VA (ons Nederlands Kampioenschap) op 9, 10 en 11 september
  • Hylper Hurdsilerij in het weekend van 24, 25 september

Na meerdere oproepen was er dit keer geen vrijwillige reporter gevonden om een verslag te schrijven. Dus zal ik dit keer zelf hieronder een poging doen, ondanks dat ik slechts gedurende de laatste 36 uur (van de vier dagen) aanwezig was heb ik wel de verhalen en plaatjes meegekregen.

Het bestuur wenst iedereen een heerlijke vakantie periode, een behouden vaart én ziet uit naar grote startvelden in de tweede helft van ons zeilseizoen 2022!

Rien van der Post, secretaris VA Klassenorganisatie

NB. Aanmeldingen van reporters voor de net genoemde wedstrijden zijn welkom!

 

"Verslag vanuit de de kuip van de Otter", waar ik vanaf vrijdagavond als onverwachte 'verstekeling' gastvrij ontvangen ben door Luay, toen ik met mijn tas en slaapzak de overvolle schepen langsging.

Woensdag: verzamelen in Vlieland

Desalniettemin dat de vakantieperiode voor enkele aken al was gestart en zij reeds uitzwerven over de internationale wateren had zich een bont gezelschap aangemeld van 23 aken met familie, vrienden en crew aan boord. Bestaande uit vele al jaren actieve wedstrijdzeilers, paar ongemeten aken, gezellig enkele VB's erbij en aangevuld met enkele enthousiast gemaakte VA's die zich ook aansloten. Bang om ook maar iets te missen van de intocht waren vele aken en andere schepen al ruim op tijd naar Vlieland gekomen, waarop de haven meester besloot om al vanaf dinsdagavond de haveningang te sluiten. 

va-22-vlieland-is-gesloten-en-vol

Gevolg was dat een aantal Aken dienden te ankeren onder het eiland. Walter kwam met rib de vlaggen afleveren bij de aken, zodat zij donderdag toegang zouden krijgen tot Harlingen. Tegelijkertijd ankerde aan de Noordzee zijde het een na het andere Tall ship, om gezamenlijk de Sail-In te gaan doen ... een imposant gezicht.

Donderdag: Sail-In & borrel sleepboot "Holland"

De dag (na de eerste avond in een rij van 4 avonden) kwam langzaam op gang en na het palaver was het uitvaren vanuit de haven eigenlijk wat laat, dus vele aken sluiten onder zeil aan bij het staartje van de sail-in naar Harlingen. Dat leverde spectaculaire beelden op, zoals je op onderstaande foto kunt zien:

va22-sail-in

Na het afmeren in de Zuiderhaven was aan boord van de sleepboot Holland een zeer gezellige borrel met bitterballen, welke mede was aangeboden door de familie Doeksen.

va-22-sleepboot-holland-borrel

Vrijdag: Akenvloot met blauwe stagvlaggen in de haven

Door de nieuwe blauwe VA stagvlaggen waren we als aken groep herkenbaar voor de honderduizenden mensen die Harlingen kwamen bezoeken in deze dagen. Overdag stond er niks gemeenschappelijks op het programma, dus aan boord van elke aak trok ieder relaxt zijn eigen plan. Tevens werden er over en weer vele onderlinge kuip bezoekjes afgelegd, welke met veel muziek tot laat in de nacht door gingen.

va-22-akenvloot-met-stagvlag-in-haven

Toen die avond Abba op het podium 'verscheen' werden de verschillende generaties met elkaar verbonden. Mooi om te zien dat de jeugd van tegenwoordig de teksten woord voor woord met de 'oudjes' mee kan schallen, hoewel de succesperiode van Abba natuurlijk 'ruim voor hun tijd' was ...

Zaterdag: aangepaste "Rally Harlingen - Griend v.v." & borrel VIP Deck

Gezien de NW wind en de verwachte drukte in het weekend was besloten eerst te motoren tot boven de Pollendam, om vervolgens niet allemaal tegelijk te starten. Binnen het beschikbare startblok van 15 minuten vingen de tiental deelnemers onder het toeziend oog van de families Strating en Poelman op het startschip "Narvik" de rally aan. Wat volgde was een opeenvolging van vele overstag manouvres en bakboord/stuurboord situaties om te kruizen met stroom tegen op weg naar de Richel ... welke we hierdoor uiteindelijk niet op lunchtijd zouden halen. Dus werd de baan ingekort, geankerd en geluncht onder de Griend.

va-22-kruisrak-papegaai-vs-otter

Die ochtend was bij het palaver, nadat eerst het eigenaren-mannenkoor Lang zal ze leven zong voor de net drie jaar geworden Bobby Wondergem, verteld dat het geen 'echte wedstrijd' was. Het 'spel zou boven de knikkers gaan' en er was geen protest mogelijk. Helaas rekten met deze wetenschap sommigen het begrip 'boei ronden' wel erg op, terwijl anderen keurig hun 'fouten' herstelden om te zorgen voor 'op het water een sportieve strijd' !

Tijdens de terugtocht was er alleen maar achterlijke wind, dus er werd voor de wind gestart. Iedere aak koos tussen de twee bekende strategien: afkruizen met halfwinder óf pal voor de lap met de fok te loevert de kortste weg (langs de gele tonnetjes). De uiteindelijke winnaar Maasvogel koos haar eigen strategie. Als eerste vertrokken spreidde zij haar vleugels, zoals alleen zij dat kan, door met een immense boom de Halfwinder te loevert te zetten. Alleen met de verrekijker hebben we kunnen zien hoe zij steeds verder uitliep, om na de Pollendam vervolgens hoog aan de wind in het Kimstergat als eerste te finishen. We kunnen terugkijken op een fantastische zeildag met mooie wind en veel zon!va-22-maasvogel-hw-te-loefert

Passend bij ons tweede motto 'op de kade veel gezelligheid' was er afsluitend op het VIP deck van Harlinger Sail, met uitzicht op het hoofdpodium, wederom een zeer gezellige borrel met bitterballen georganiseerd. Dit hele Evenement heeft wel bewezen dat de akenfamilie 'still alive and kicking' is, want vele aakzeilers die al decenia meevaren mengden zich gezellig met de nieuwe eigenaren, hun families en vrienden.

va-22-uitslag-rally

 

Rien van der Post, welkome 'Verstekeling' in de kuip van de Otter

va-22-verstekeling-op-otter