Spannend ONK - Uit de kuip van winnaar ZA 1

Spannend ONK - Uit de kuip van winnaar ZA 1

Geplaatst op 13-09-2023  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Rien van der Post

Onze VA-klasse heeft een nieuwe, maar zeer bekende, Nederlands Kampioen; namelijk Erik Hermans met het team van de ZA1 heeft het spannende met zeer weinig wind gevaren ONK 2023 gewonnen. Van harte gefeliciteerd!

Zoals te doen gebruikelijk dit keer dus het kuip-verslag door de kampioen, die sneller vaart dan tijd vindt om het stukje te schrijven ;-)

Over anderhalve week hebben we tijdens de Hylper alweer de afsluiting van een mooi zeilseizoen. Meer dan 20 aken hebben zich inmiddels ingeschreven. Later in de week volgt er meer info, maar iedere aak kan alvast nadenken over het verlichten van de boot en het verkleden van de bemanning volgens een eigen gekozen thema.

Rien

___________________________

Me benne zo groos as een ouwe aap mit drie steerte

y-toren-2022-za1-winnaar

Nee toch !!  Te vroeg gestart ??!!!  en op het voordek werd dat niet aangegeven ! En de HL 3 lag dik boven ons !  Maar die werd ook door Martine als te vroeg doorgegeven …..

Snel draaien !  Terug ! We verspelen na zo’n goede start toch niet meteen alles ?????

Daar gaat je vertrouwen dat was opgebouwd op de vrijdag van het NK. Leuk 2x ruim eerste met een ZA 1 die gewoon knetter hard liep met dat hele lichte weer.

Schiet nog even door je hoofd dat je een week eerder getuige bij het NK VB/VC in Muiden was en er dezelfde omstandigheden waren.  Ik was donderdag klasse controleur en vrijdag mee op de Tjoenster van voorzitter Jan Middelburg. Ook licht weer en ook moeite om een minimale reeks van 4 races te hebben voor een officieel kampioenschap.

In een NK sfeer begonnen we daarna op  zondag de voorbereiding op ons eigen NK.

Allereerst de ZA 1 op het strandje achter een van de eilandjes bij Muiden vastgevaren en zoveel mogelijk de onderzijde schoongemaakt. 

Ooit geleerd van Tim van Rootselaar (sr). Ik was 18 jaar toen ik met de familie meevoer.

En die naam zingt afgelopen jaren met kampioenschappen van de Groote Beer en vooral ook dit jaar met de Danielle keihard rond.  Onze nieuwe voorzitter wint vrijwel alles en was er daar lag dus een enorme uitdaging voor ons.

Maar de familie ontziet elkaar toch niet in de wedstrijd. Neefje Tijmen werd door oom Wim flink gedwarsboomd in de tweede race en dat kwam ons goed uit. En in de vierde wedstrijd waren ze allebei te vroeg !  Wat speelt daar in de familie ……

Ook de Maasvogel werd al vroeg afgevangen door een Papegaai en had zijn aftrekker te pakken, dit tot hun grote teleurstelling.

Onze concurrenten vielen dus over elkaar en wij bleven gelukkig vrij van alle ellende.

Maar dan sta je er in het begin uitstekend voor en dat wil je graag een vervolg geven. De spanning neemt dan toch wel toe.  Helaas was er zaterdag vrijwel geen wind en werd besloten alle races af te gelasten. Het moest dus op zondag gebeuren !  En dan begin je met een te vroege start….

Gelukkig konden we wegdraaien en vrij zeilen. De inhaalrace was gestart !  Het zit in het leven van een zeiler niet altijd mee.  We gingen er voor en haalde de kopgroep toch weer bij maar verloren wel wat van onze puntenvoorsprong aan de Danielle en Groote Beer.

Uiteindelijk ging het in de 5e en laatste race om in ieder geval tweede te worden en dat lukte want de Danielle leek zijn anker uitgegooid te hebben bij de start.  De verdediger van de titel van 2022 gaf zich niet gemakkelijk gewonnen en maakte het ons weer moeilijk want met goeie slagen en snelheid bleven zij ons nipt voor.

Het rekenen  was natuurlijk al vroeg begonnen maar zeker wisten we het niet. Totdat onze voorzitter tijdens de prijsuitreiking uiteindelijk ons als nummer 1 en dus kampioen uitriep. Dat betekende het gebruikelijke natte pak. Een heerlijke afkoeler voor alle spanning.

De laatste keer dat we het NK wonnen was in 2011 en tussentijds zijn de TVF flink veranderd. En niet ten gunste.  Vandaar dat we ongelooflijk  “groos”zijn dat het toch nog een keer gebeurt. Al die jaren volhouden en verbeteren. Klussen met de bemanning in de winter en alles zelf doen en regelen.

Uiteindelijk is het een fantastische beloning voor het volhouden en de zelfwerkzaamheid aan de ZA 1 ! 

Gezegd moet worden dat het evenement prima was georganiseerd en het eten bij het diner perfect was.  Hiervoor dank !

Kort na de prijsuitreiking zijn Nella en ik teruggevaren naar Monnickendam, achter de MP 3 aan van bemanningsleden Thijs en Anne.  Daar kwamen we om 22.15 uur aan. De volgende ochtend om 7.30 uur de eerste patient en dan sta je opeens weer met massage olie in je handen in de werkelijkheid.  

Maar een droom is werkelijk werkelijkheid geworden.

Mijn enorme dank aan

za1-nederlands-kampioen-2023

Willem Martijn Nella Anne Reinder Thijs Rembert Maurice Arjen en Bart

Stentec, Zeilmakerij Molenaar, LVJ, Gouweleeuw Metaal

onk2023-uitslag