Seizoen gestart met mooie Y Toren Race - vanuit de kuip van ZA1

Seizoen gestart met mooie Y Toren Race - vanuit de kuip van ZA1

Geplaatst op 09-05-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Rien van der Post

Wat een fantastisch begin van het nieuwe zeilseizoen, want onder werkelijk heerlijke zeilomstandigheden hebben we de Y-Torenrace kunnen varen.

Het aantal deelnemers (6) viel in onze klasse wat tegen en we hopen dat er volgend jaar weer meerdere schepen gaan deelnemen.

We kunnen nu ook weer stellen dat de thuisblijvers ongelijk hadden…

Ook in de verschillende klassen van de scherpe jachten waren er eigenlijk ook nog wat weinig inschrijvingen.  Maar zoals de wedstrijdleider terecht opmerkte was dat zij het traditionele evenement gewoon lieten doorgaan om zeilend Nerdeland  aan te geven dat het seizoen weer geopend is !

De ambiance in het oude haventje van watersport vereniging Het Y is altijd leuk om te beleven met het handbediende pontje om naar de andere zijde van de haven te komen en het bijzondere ‘’clubschip”. Daar was het zaterdagavond na de BBQ, onder aan de dijk in een ondergaand zonnetje, weer zeer gezellig en werden de contacten na een donkere winter weer aangehaald.

y-toren-2022-drie-eigenaren

En er werd ook nog gezeild…….en dat ging heel sportief maar scherp.

Voor een aantal is de te varen baan ietwat verwarrend door de boeien van de scherpe jachten. Niet alleen werd vanuit onze kuip door het meest ervaren oud Y-lid een vergissing gemaakt maar ook een oud Nederlands- samen met een huidig Nederlands kampioen gingen in een race volkomen de verkeerde kant op.

Er speelde zich ook nog een zeer spannend moment af toen in de eerste race de onderboei net voorbij de drukke vaargeul lag.  Een groot vrachtschip voer bij het aanvaren natuurlijk flink in de weg. Uiteraard werd de boei nadien verplaats naar de veilige kant.

De wind op zaterdag was eerst zwak, waardoor even uitstel,  tot matig en konden we starten.

Zondag net even harder dan matig, zodat het ideaal was om weer te beginnen. De afstand tussen de boven- en benedenboeien hadden een prettige 1.5 mijl lengte en zondagochtend werd er eerst een lange baan gevaren. Voor iedereen een ruime kans om foutjes te herstellen.

Helaas liep Enno Rompkema met zijn team zondag averij aan het schip op en moest de laatste twee wedstrijden laten schieten  Zaterdag was er zeer verrassend, met het nieuwe tuig, een eerste plaats binnengehaald !

Ook de Grote Jager had zaterdag een hydrauliek probleem en moest opgeven. In de overige wedstrijden waren ze er steeds bij. De bemanning raakt op elkaar ingespeeld en zij gaan nog wel stappen maken na de grondige verfbeurt van het schip en technische verbeteringen.

Zo had iedereen wel zijn opstartproblemen maar kon verder wel uitvaren.

De Maasvogel deed het zaterdag net iets beter dan zondag. De diepte van het Markermeer is voor dit schip in het nadeel en kreeg er onvoldoende snelheid in.  Bij hen is er ondertussen zoveel gezinsuitbreiding dat zij de komende 50 jaar aan de wedstrijden kunnen deelnemen

De Warber wordt dit seizoen door Wouter de Graaf gevaren bij absentie van eigenaar Gerrit. Zij moesten even op gang komen maar eenmaal vrij waren ze niet af te stoppen. Dat belooft veel voor het seizoen.

Ook Tom Dijksman met zijn bemanning presteerde heel goed. Een paar maal zaten zij er in het eerste kruisrak er al meteen heel goed bij. Uiteindelijk redde Kaatje het net niet om de ZA 1 voor te blijven in het algemeen klassement.  Zeker een knappe prestatie.

Dat zijn dan de verhalen van andere kuipjes. In ons kuipje waren er een aantal bemanningsleden met blessures aan ribben en arm en tot overmaat van ramp ging onze ervaren Willem zondagochtend vroeg ziek naar huis. Gelukkig had de schipper in het clubschip met een zeer leuke dame kennisgemaakt en uitgenodigd om zondag mee te varen. Natuurlijk ter promotie van de VA klasse !!

Dat kwam zondag door Willem zijn afwezigheid fantastisch uit en dankzij haar werd in de lange ochtendrace meteen de tweede eerste plek behaald.  We danken mede aan haar zeker de eind overwinning !

y-toren-2022-prijsuitreiking

Erik Hermans - ZA1

y-toren-race-2022-uitslag