Nacht & Ontij, Final Edition - vanuit de kuip van UD1

Nacht & Ontij, Final Edition - vanuit de kuip van UD1

Geplaatst op 24-10-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Rien van der Post

Helaas, helaas, het zeer geslaagde zeilseizoen 2022 is voorbij .... en ook de Nacht & Ontij stopt er jammer genoeg mee, waarover Andre Hamstra van de UD1 hieronder verslag doet.

neo-2022-harlingen-verzamelen

Het afgelopen seizoen is de stijgende lijn ingezet; wederom een ONK, helaas geen Flevo, maar weer wel een druk VA Evenement in Harlingen met de Tallships en een Hylper met 50% meer opkomst, waaronder nieuwe (nog niet gemeten) aken. Dat het aantal deelnemende (herintredende) aken groeit illustreert bovenstaande foto in Harlingen op vrijdagavond: de kop van de BS2, het roer van de HI6 en de kuip van HI1.

We zien uit naar een grote opkomst bij de ALV op 30 november, aan boord van de Magnifique II aan het IJ in Amsterdam!

Succes met winterklaar maken,

Rien van der Post

 

Nacht en Ontij Race Final Edition 2022

neo-2022-va-225-met-scherpjachten

Zoals aangekondigd was afgelopen weekend de allerlaatste editie van de Nacht en Ontij race, van Harlingen naar Terschelling.

Een leuke en vooral gezellige wedstrijd omdat de schepen met de laagste rating als eerste mogen starten waardoor theoretisch alle schepen gelijktijdig kunnen finishen. Ook leuk  aan deze race is dan ook dat allerlei verschillende scheepstypen door elkaar heen varen in  een en de zelfde wedstrijd. Toerzeilers, wedstrijdzeilers van alles en nog wat, alles door elkaar.

Echter om mee te kunnen doen met ons schip de UD1 moesten wij nog wel wat stapjes zetten. Tijdens het ONK in Medemblik hadden wij voor ons nog steeds onverklaarbare schade opgelopen aan beide zwaarden en was het niet verantwoord om hier nog verder mee te zeilen. Helaas was dit ook de reden dat we er niet bij waren met de Hylper.

Gelukkig konden we de zwaarden van de LE 55 gebruiken echter waren deze wel 45 cm korter. Ook was de diameter van de zwaardbouten een beetje kleiner dus die moesten ook nog even laten aanpassen, ook nog even schuren en lakken en dan afgelopen donderdag kon de switch beginnen.

Gelukkig voor ons paste alles en we konden vrijdag dan ook de tocht van Akkrum naar Harlingen beginnen. Tijdens de heenreis toen we samen opvoeren met de LE 112 kregen we in de gaten dat er ’s ochtends vroeg een ernstig ongeluk was gebeurd tussen een veerboot en de watertaxi en we gingen dan ook met een beetje dubbel gevoel onderweg. Na overleg met Peter Aukema voorzitter van de nacht en Ontij bestuur begrepen we dat het event wel door zou gaan en hebben we de reis  doorgezet.

Zaterdagochtend begon zoals gebruikelijk met de drukte bij de brug van de Noorderhaven. Daarna even wat tijdrekken in buitenhaven van Harlingen, want ja je kunt beter te vroeg door de brug gaan dan te laat niet waar?

En dan het grootzeil erbij in de buitenhaven en onderweg richting de startlijn onder vol zeil het standaardtuig met fok en kluiver met 4a5 Bft. De zwaarden maar zover als mogelijk voorin en er zo diep als mogelijk eronder en dan maar fingers crossed.

neo-2022-start-pollendam

Richting de startlijn was het al een drukte van belang zelf hadden we startnummer 66 toebedeeld gekregen dus midden in de drukte proberen vrij te starten, altijd een uitdaging met al die schepen om je heen.

Gelukkig ging alles goed en hadden we wonderwel een mooie vrije start aan de wind over stuurboord en nog een groter geluk voor ons, de geleende zwaardjes hielden het goed en de UD 1 lag naar omstandigheden ook nog wel redelijk goed op het roer. We verlijerden wel wat maar het leed was te overzien.

We moesten een kort slagje maken om de P18 te halen en we zaten al gelijk tussen de scherpe jachten en zeilden er eigenlijk zo tussendoor zonder er echt hinder van te hebben. Langs de Pollendam en dan maar even zien of we vooruit kwamen in het veld.

Halverwege de Pollendam kregen we in de gaten zoals verwacht dat ook de halwinder erbij kon, dan ook maar de bezaan en het waterzeil erbij en gaan met die banaan, hard werken voor de bemanning, maar als het er eenmaal goed op staat genieten voor de volle 100%.

neo-2022-kaatje-loopt-op

We gleden prachtig door het veld naar voren en zagen steeds minder schepen voor ons, maar konden helaas niet voorkomen dat “De Kaatje” steeds dichterbij kwam en uiteindelijk ook ons voorbijgleed. Hetzelfde gebeurde tegen het einde ook met de HL 3.

Want ja eerlijk is eerlijk uiteindelijk kijken we toch met name wat de aken doen.

Klein buitje onderweg maar daarna brak zelf de zon nog door met prachtige mooie luchten.

Op de finish werd het nog even spannend met de HI1. We hadden wel de halfwinder er nog snel bijgetrokken voor het laatste stukje maar die wilde niet echt vol vallen omdat de wind iets te veel van achteren kwam, maar de finish bracht redding en we gleden net voor de HI1 over de finishlijn terwijl ze nog wel probeerden ons af te dekken.

neo-2022-hi1-onder-halfwinder

Al met al een geslaagde zeiltocht voor ons, tevreden voeren we de haven van Terschelling binnen.

Zondagochtend even bijtrekken van de prijsuitreiking en 10 uur van wal en half zeven ’s avonds lagen we weer voor de kade in Akkrum.

Jammer dat dit de allerlaatste editie van de Nacht en Ontij is geweest. Jarenlang hebben we meegedaan en het was voor ons altijd een prima afsluiting van het zeilseizoen.

Via deze weg wil eenieder bedanken voor de gezelligheid in de VA klasse.

Voor nu schip opruimen en aftuigen en weer voorbereiden voor het nieuwe seizoen!

Andre Hamstra - UD 1 - AKKRUM