Heerlijke HT Race - vanuit de kuip van BS2

Heerlijke HT Race - vanuit de kuip van BS2

Geplaatst op 04-06-2023  -  Categorie: Algemeen

Wat een heerlijke HT met een mooi groot startveld hebben we gehad als start van de juni zeilmaand. Hierover heeft Eric Pot een (h)eerlijk verslag geschreven over zijn ervaringen tijdens hun tweede wedstrijd in de kuip van de BS2.

Volgend weekend is vanuit Muiden al weer de gezellige Markervuur met kade borrel en Hollandse Nieuwe in Volendam. Inmiddels hebben een tiental aken zich ingeschreven, dus sluit nog gezellig aan!

Na een weekendje 'rust' is op 24/25 juni ons eigen VA Evenement achter de witte brug van Enkhuizen met bemanningsdiner op de kade voor 't Ankertje. Ook voor nog niet gemeten aken is dit een perfect weekend om de sfeer in de klasse te ervaren, zeker nu je mee kunt varen met een Klasse meetbrief.

Het VA bestuur hoopt op grote aantallen aan de startlijn en tijdens de gezellige borrel en diner,

Rien van der Post, secretaris

___________________________

Verslag HT race 2023 - Eric Pot vanuit de kuip van BS2

In mijn tweede seizoen met de BS2 deden we mee aan de laatste Nacht & Ontij wedstrijd om het wedstrijdvaren te ervaren. Het grootste deel van de bemanning bestond uit studievrienden van mijn tijd aan de Universiteit Twente. Het was een enorm succes, nog niet helemaal qua resultaat maar wel de ervaring. Een deel van de bemanning inclusief de schipper had zin in meer! We besloten toen in ieder geval mee te gaan doen aan de HT-race 2023.

Het orgel aan de mast van de BS2 is een technisch hoogstandje maar vraagt wel de nodige ervaring bij de bediening ervan. Door een handeling fout is de piek bij mij ook al eens onbedoeld omlaag gedonderd, gelukkig zonder schade of letsel. Met de bemanning heb ik nog niet echt kunnen trainen en oefenen waardoor ik besloot zelf bij het orgel te gaan staan. Voor coaching van onze nog onervaren wedstrijdbemanning en schipper heb ik Harry Amsterdam bereid gevonden met ons mee te gaan op de BS2. 

Tijdens het pinksterweekend voorafgaand aan de HT race zijn we heerlijk naar Vlieland gezeild en met het gezin vroeg drooggevallen op de richel. Bij terugkomst in Workum nog even het bruine toer set afgetuigd en de wedstrijdzeilen erop. Dat bleek nogal een klusje….

Woensdagmiddag zijn we met een deel van de bemanning om 14:00 richting Harlingen gevaren. Ik wilde doorvaren om voor het avondverkeer door de sluis te zijn, dat ging gelukkig voorspoedig. Op de Waddenzee moest het wedstrijdzeil nog gehesen worden want dat had ik met halve wind in de box nog niet kunnen proberen. Bij het hijsen verloor ik een zeillat, bleek het klitterband niet goed genoeg vast gemaakt te hebben. Vervolgens tegen de wind en stroom klotsend naar Harlingen. Het binnenvaren van de Zuiderhaven vind ik altijd een genot met al die schepen. In de loop van de avond kwam de rest van de bemanning aan boord en hebben we ons in de kuip mentaal voorbereid. Wij lagen aan de kade en we hadden gelukkig op tijd in de gaten dat het getij tot in de haven gaat, dus snel nog even de landvasten ruimte gegeven.

Donderdagochtend heb ik van de zeilvereniging Euros van Universiteit Twente nog de laatste Grib-files gedownload en nog een keer mijn bedachte route vergeleken met actuele windgegevens. Om 08:00 kwam Harry met twee zeilvrienden aan boord en hebben we de tactiek met elkaar vergeleken. Harry stelde voor met de halfwinder te starten maar dat vond ik gezien onze onervarenheid te gedurfd tijdens de start. We besloten dat niet te doen.

We gingen heel mooi net na het schot over de lijn maar een aantal anderen vlogen sneller met de halfwinder.

ht23-za1-halfwinder-bij-start

 De ZA1 heeft kwartier voor de start de halfwinder al staan.

De Pollendam is nog wat onwennig, we zaten met name wat te stoeien met de kluiver. Het medium zeil is een High Aspect en onder- en achterlijk is wat onrustig. Op blauwe slenk trokken we de conclusie dat we de kluiver te dicht hadden gezet, daarna ging het een stuk beter. In de blauwe slenk brak nog een borging van keerblok grootschoot maar dat had Danny sneller gefixed dan dat ik het zelf doorhad.

Tijdens kruisen nog een aanstormende Maasvogel op bakboord maar daar hebben we later in de kroeg samen met Erik Pluimers nog maar eens op getoast.

ht23-bs2-kuip

Na een super eerste zeildag een lunch met bier en berenburg.

Na een gezellige avond in Terschelling bereiden we ons voor op de terugtocht. Het het een prachtig gezicht met alle aken vanuit Terschelling richting de startlijn.

Vlak voor de start op vrijdag liggen we op lijn met de Warber en zijn we klaar voor een perfecte start. Plots komt er een schip in onze lijn waardoor we moeten oploeven en we net voor het schot over de lijn gaan. Er zit niets anders op dan om te draaien en we verliezen bij de start dus veel tijd.

ht23-bs2-met-hw

Het hele team doet ontzettend haar best maar het verlies van de start maken we maar moeilijk goed. Als we de halfwinder willen hijsen in Vliestroom blijkt shoot niet goed te zitten bij tacklijn. Als ik in kluivernet lig om dat te herstellen komt er een golf vol over mij heen…. Fijn dat op deze mooie zeildag de zon schijnt zodat ik snel kan opdrogenIn de Vliestroom zijn wij ervan overtuigd dat volgens het reglement de VL10 aan bb genomen moest worden. In ons deel van het veld waren we op dat moment de enige met veel stroom tegen. We twijfelen daardoor of we goed zitten, maar na meerdere keren lezen van reglement zijn we overtuigd van de juiste route.
Verderop in de blauwe slenk vliegt de Papegaai ons voorbij, die daar een perfecte lijn met minste stroom had gekozen. Lof voor de Papegaai.

Vanuit de kuip hebben we ook een duel gadegeslagen waar de Maasvogel het wad werd op gedrukt door de Marie Charlotte maar de Maasvogel herpakte zich goed.

ht23-mc3

Met een boot snelheid van gemiddeld 10kn zeilen we de Pollendam op richting de finishlijn. We zetten een deel van de bemanning af in Harlingen en zeilen de BS2 op de fok terug naar de thuishaven in Workum. Vanwege andere weekend verplichtingen kunnen we helaas niet in Harlingen blijven. Bij de Lorentzsluis hebben we geluk en kunnen gelijk door open brug en sluis.ht23-vl10-rondingDoordat we snel door moesten hebben we gemist dat ook tegen de BS2 protest is aangetekend vanwege het missen van de VL10. Wij weten gelukkig beter en hebben het op foto vastgelegd. Uit de Sailmon haal ik dat we de totale race in 7:30 (gecorrigeerd) gedaan hebben ondanks de valse start op vrijdag die 5 minuten heeft gekost. We hadden met Harry natuurlijk een geweldig ervaring aan boord, maar ik ben trots op onze prestatie en kijk terug op een prachtig weekend.

Dit smaakt naar meer, maar de grootste puzzel zal de drukke agenda worden. De BS2 verschijnt dit jaar in ieder geval nog bij de Hylper.

Tot snel, team BS2

Uitslag Top 3 (na aanpassing zeiltijden ivm. niet ronden VL10):

1. Danielle

2. Warber

3. ZA1 - De jager

zie voor de rest de site www.htrace.nl