Gezellige Hylper 2022 - Vanuit de kuip van de MP3

Gezellige Hylper 2022 - Vanuit de kuip van de MP3

Geplaatst op 26-09-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Rien van der Post

Met zon en afwisselende windkracht hebben we met de gezellige Hylper alweer de laatste VA wedstrijd van het mooie zeilseizoen 2022 gehad, hoewel sommige fanatiekelingen straks nog de oktober kou trotseren tijdens de (laatste?) Nacht & Ontij.

hylper-2022-prijsuitreiking

De stijgende lijn heeft zich met een opkomst van 19 aken en 150 dinergasten goed doorgezet. Doelstelling is om volgend jaar met nog meer aken, naast mooie zeilpotjes op het water, er weer een ouderwets Thema feestje met eters aan lange tafels van te gaan maken, dus zorg dat je er dan bij bent!

Het Kuip-verslag door Matthijs Mars laat zien dat je ondanks de pech aan je aak niet meer mee kunt zeilen, maar toch een gezellig weekend kunt hebben binnen de akenfamilie!

Het bestuur dankt Dirk Blom voor de organisatie en wenst ieder nog een mooi aantal laatste vaardagen, voordat de aak weer naar binnen gaat.

Scheepse groet, Rien van der Post

_______________________________________

Ook Hylpen kon weer doorgang vinden! Onze eerste ervaring was in 2019 met de Bolle, ons vorige schip, en dat was een geweldige ervaring. Dit jaar voor het eerst met de MP 3. Na een aantal min of meer geslaagde wedstrijden  (Jan Haring, Tallship Harlingen) waren de verwachtingen hoog gespannen. Zorgvuldig een bemanning samengesteld: de bemanning van de LE 15 aangevuld met andere ervaren zeilers, de taken goed verdeeld. We hebben er zin in!!

Vrijdag vanuit Workum naar Hindeloopen, op tijd in de haven naast de HI 5 en ZA 1. Gezellig weerzien in de kuip met beide bemanning, aansluitend een BBQ tot in de kleine uurtjes.

hylper-2022-avondkade

Zaterdagochtend om 8.15 palaver, best vroeg! Dirk Blom informeerde een ieder over de baan. Een start, dus gemeten en ongemeten tegelijk. Eerste start 10 uur, dus meteen het water op.

De Paradijsvogel was als startschip niet te missen; drukte bij de startlijn met 19 aken. Bij de start lagen we heel behoorlijk, echter algehele valse start dus iedereen terug. Helaas was de 2e start minder goed, en de trim ook nog niet helemaal op orde. Een ietwat teleurstellende 14e plaats. Na de finish het grootzeil laten zakken, de schoen van de gaffel stond haaks op de mast. Onvoldoende tijd om dat te herstellen, dus zeil weer omhoog en klaar maken voor de start van race 2. We waren niet snel genoeg met het hijsen en waren vrij laat over de start. De gang zat er goed in, prachtig weer en 16-18 knopen wind. Ideale omstandigheden! Bovenboei gerond, spreader voorbij en plat voor 't laken naar de gate. Halverwege zagen we dat er rare uitsteeksels aan de gaffel zaten, motor aan en alles naar beneden.

img-9754

Al snel bleek dat de gaffel gebroken was en niet meer te repareren. Vreselijk balen, afmelden bij de wedstrijdleiding en terug naar de haven. Het tuig opgevouwen en in de auto gelegd, einde seizoen.

Zoals altijd heeft elk nadeel een voordeel: mooi plekje in de haven in het luwtje, klein drankje tegen de teleurstelling en wachten op de rest. Al snel kwam de LE 58 langszij, klein ongelukje met overloop van de dieseltank. Kuipvloer spekglad, dat moest eerst gereinigd worden. Niet veel later kwam de LE 37 met een gebroken onderlijkstrekker aanleggen, en weer iets later de Merlijn.

Rond half 4 kwamen de overige aken naar binnen. Op de dijk bij de Foeke stond een DJ lekkere muziek te draaien Binnen de kortste keren stond de kuip vol en werd het een zeer gezellige boel. Op tijd naar de Foeke voor de borrel en aansluitend het diner. Volle bak! De dagprijzen werden uitgereikt en aansluitend het buffet, onder de begeleiding van een superband zat de stemming er goed in

hylper-2022-havenkade

Halsreikend werd uitgekeken naar de surprise-act, wie zou het zijn? Rond half 11 was hij er: Syb van der Ploeg! De tent stond op zijn kop, het bleef nog lang onrustig…

Zondagochtend weer vroeg uit de veren, alhoewel dat voor ons niet echt noodzakelijk was. Na het palaver vertrok de vloot weer naar het IJsselmeer voor 2 wedstrijden.

We hebben vanaf de dijk  de wedstrijden gevolgd. Windshiftingen, opeens veel wind uit een bui, mooie gevechten….. Wat hadden we er graag bij geweest!

Rond 2 uur kwamen de meeste aken de haven weer in voor de prijsuitreiking. Die hebben wij helaas gemist, de boot kan terug naar Zaandam, het water uit, gisteren maar vast die kant op gevaren.

Onderweg de uitslag ontvangen:

1 Danielle

2 ZA 1

3 Maasvogel

hylper-2022-winnaar-met-stuurvrouw

Om half 8 lagen we vast in Monnickendam. We kijken terug op een enorm gezellig evenement, sportief gezien was het helaas wat minder.

Dank voor de organisatie; volgend jaar zijn we graag weer van de partij!

Met vriendelijke groet,

Thijs Mars & bemanning

MP 3 de Blauwe

hylper-2022-printscreen-uitslag