Gezellig VA Klasse Evenement - uit de kuip van WK16-Plato

Gezellig VA Klasse Evenement - uit de kuip van WK16-Plato

Geplaatst op 02-07-2024  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Rien van der Post

"Op het water sportieve strijd & op de kade veel gezelligheid" is ons bestuursmotto. Dit keer door de wind iets minder gezeild, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door heeeeel veel gezelligheid. Verslag komt uit de kuip van de WK 16-Plato, die zich met zeilnummer VA 226 als jongste aak aansluit bij onze grote akenfamilie. Welkom!

Tijdens het zeilen zijn er vanuit de Lumen10 drone filmpje en high resolutie foto's gemaakt, die als het editen klaar is gratis beschikbaar zijn voor ons allen (nader bericht volgt).

Na de vakantieperiode zijn de volgende zeilwedstrijden, waar voor je je nog voor kunt inschrijven (klik op de link)

  • 24 uurs race (30,31 aug): Heerlijk zeilen door de nacht met gebakken eitje bij zonsopkomst
  • ONK (6-8 sept): Vanuit Medemblik de sportieve strijd om de Blauwe Wimpel met gezellig scheepsdiner, waaraan je ook kunt deelnemen als je niet zelf meezeilt (schrijf je dan in via site met 'allen voor diner')
  • Hylper Hurdsilerij (21, 22 sep): We streven naar een dertigal aken (ook met Klasse meetbrief ben je van harte welkom) en een groots diner met 200 man! De inschrijving is nog niet geopend, maar schrijf alvast de data in jullie agenda. Nader bericht volgt

Het bestuur wenst iedereen een relaxte vakantieperiode, waarbij we elkaar ongetwijfeld in havens en op het water zullen treffen mocht je heerlijk met aak gaan rondtrekken,

Rien van der Post

_________________________________________________________

Gezellig VA Klasse Evenement vanuit de kuip van de WK16-Plato

Het feest begon voor de WK16 al op vrijdag waar ik het genoegen had om het schip samen met mij vader naar Enkhuizen te brengen. Mijn vader had ons schip nog nooit afgezien (woonachtig in het buitenland) en dus een speciale trip. Met beduidend meer wind dan voorspeld en wat te veel zeil trotseren we de diepe kuilen van het IJselmeer, wat een geweld! Hoe dichter we bij de overkant komen hoe beter het worden en de laatste mijlen kunnen wij ruime wind met ongekende snelheid op Enkhuizen aan. Wat een mega kick, de trend is gezet en mijn vader krijgt de glimlach niet meer van z’n gezicht.

plato-vader-job

Vrijdag genieten wij van de pracht van Enkhuizen en druppelt de binnenhaven achter de witte brug langzaam vol. De BS2 komt vrijdag avond als laatste binnen en dan zijn we compleet. Wat een mooie familie waar wij deel vanuit mogen maken, het aangezicht van een volle haven met deze mooie schepen is iedere keer weer indrukwekkend. Gaande de avond vullen de schepen zich met bemanning en gaat de wind steeds verder liggen. De voorspelling voor morgen is weinig tot geen wind, als dat maar goed komt..

vae-volle-oude-haven-enkhuizen

Als we wakker worden zien we de vlag op de Drommedaris wapperen! Yes, toch een beetje wind. 08.30 is alle bemanning aan boord en starten we met het klaarmaken van de WK16, we maken een nieuwe taakverdeling want we missen 3 vaste posities en dus moeten we een beetje shuffelen. 09.00 Palaver, geen bijzonderheden behalve dat we een nieuw comité uit Koudum hebben, super dat ze dit willen doen en dat dat ook weer vanaf de prachtige Grada kan en mag.

Snel het water op, even inzeilen en dan om 11.00 starten. Er staat een klein briesje waarmee we net kunnen zeilen. Toch is ie al behoorlijk wisselvallig door het verwachte windwak en dat zie je terug in de wisselingen in het veld op weg naar de boventon. De één heeft nog een vlaagje en de ander ligt al voor dood. Ik moet zeggen dat ik deze momenten tot nu het alle moeilijkst vind om goed in te zeilen. Frustratie van een windstilte en de euforie van een vlaagje wisselen elkaar af maar je mist het gevoel dat je vat hebt op de prestatie van de boot. Het lukt het veld net om de eerste bovenboei te ronden en de koplopers zijn al weer beneden als er afgeschoten wordt, er is geen wind meer en we kunnen niet zeilen – balen! We zijn op de WK16 onder de indruk van de ZA1 die op één of andere manier toch een stuk harder drijft dan de anderen, erg knap. De HL3-ers spreek ik later en vernam hun teleurstelling, ze lagen goed voorin en met hun rating virtueel eerste. De BS2 had een “situatie” bij de boventon en koos ervoor om de wedstrijd te verlaten, zij lagen virtueel laatste dus. Zo kent zo’n beslissing om een wedstrijd eruit te halen meerdere emoties – prachtig.

grada-wouter-dank

Zoals we gewend zijn bij dit evenement, vorig jaar was het op zondag immer precies hetzelfde verhaal, gaan we met alle schepen langszij bij de Grada voor een lunch en wachten op de wind die niet meer zou komen. Als dank voor het beschikbaar stellen van de Grada voor onze eigen wedstrijden ontvangt Wouter de Graaf een mooie foto met alle aken afgemeerd aan de Grada. Om 14.30 beslist de wedstrijdleiding dat het hem niet meer wordt vandaag en dus op naar de haven, de borrel start vroeg vandaag.

Later die avond bleek dat dat juist de wedstrijd van de dag zou zijn. Wij genieten aan boord van een gezellig borrel onder het schaduwdoek want het is bloedheet zonder wind en een bak zon in de haven. Hoe mooi komt het uit dat we ook dit jaar weer een kadeborrel + diner hebben. De lange tafel maakt indruk en vormt een gezellig tafereel voor het diner. Dit heeft de commissie en ’t Ankertje top gereld. Aan het einde van het diner begint het wat te spetteren maar de echte bui blijft uit, de meeste bemanning trekt zich terug naar het schip of hotel maar een selecte groep zet de strijd voort in ’t Ankertje zelf. Ook daar is het nog lang gezellig en zijn wij er als WK16 bemanning van overtuigd dat we in ieder geval de strijd in de kroeg gewonnen hebben, al moet ik zeggen dat de Kaatje ook goed vertegenwoordigd was.

grote-jager-crew-aan-lange-tafel

Zondag, ik neem mij voor om met het NK een uurtje eerder naar huis te gaan uit de kroeg.. Na de gebruikelijke eieren met spek trekken we het water op en gaan we eindelijk lekker zeilen. Het waait een mooie constante 14-16 knopen vanuit Noord en dus flinke golven. Eerste start 11.00 uur, met z’n allen in één keer goed weg voor een Olympische baan die wat aan de korte kant is uitgezet door de nieuwe commissie, hierdoor varen we maar 35 minuten – zonde want het is prachtig zeilweer. Maar we hebben lekker gezeild en mooie strijd geleverd. De ZA1 mocht de eerste manche winnen, goed gedaan! Ik heb gehoord dat ze een nieuw tuig hebben waar ze erg tevreden over zijn.

vae-halve-winders

De commissie geeft ons een uurtje om even te lunchen en dan start de voorgifte wedstrijd. Ook een leuke vorm van wedstrijdzeilen, we kunnen nu wat vrijer starten en komen met een rotgang precies op tijd over de lijn – dat voelt goed! De wind is iets minder en we hebben de WK16 een beetje aangepast in setup waardoor het schip wat beter loopt. Het blijft indrukwekkend hoeveel effect kleine aanpassingen kunnen hebben. We kunnen goed strijden met omliggende schepen en lopen wat in op het kruiskrak, yes zo moet het! Op naar de boventon in het laatste rak komen we vuil te liggen en dat heeft effect zeg, we vallen een beetje weg maar halen de ton nog net en vallen hard om voor de wind te gaan finishen. Sommigen kiezen voor het voordewindse rak, wij kruisen hem af met de halfwinder, dat blijkt een goede keuze want we halen nog 1 of 2 schepen in. De WK16 wordt afgevlagd op de 5e plek en uiteindelijk 7e in het klassement. Daar zijn we best tevreden mee, als nieuwkomers met een jonge ploeg tussen al die goede schepen en ervaren bemanningen voelen we ons toch nog een beetje underdog.. Er zit nog veel meer in de WK16 en kijken uit naar de volgende wedstrijden en trainingen om nog beter te worden. De eerst volgende is het NK, super veel zin. Afgelopen week heeft de WK16 haar stamboek nummer mogen krijgen een heugelijk moment, nu kunnen we dus meedoen met het NK!

plato-ssrp-plaquette

De Groote Beer wint dit weekend op 1 punt van de ZA1 en daarachter net de Maasvogel, van harte!

Onze voorzitter reikt niet alleen een prijs uit aan het podium maar bedankt ook de nieuwe wedstrijdcommissie én Walter van Berkum ontvangt uit hande van de voorzitter veel dankbaarheid voor zijn inzet en jarenlange tomeloze organisatie van onze klasse wedstrijden én het prachtige wedstrijdhorloge van sponsor TNG, wat een mooi cadeau!

walter-tng-dank

We hebben genoten van een prachtig weekend en mooie strijd op zaterdag in ’t Ankertje, alswel die op het water op zondag, op naar de volgende!

Job Steenland, vanuit de kuip van de WK16

plato-kuip