Gezellige Markervuur - vanaf voordek van Kaatje

Gezellige Markervuur - vanaf voordek van Kaatje

Geplaatst op 12-06-2023  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Rien van der Post

We kunnen terugkijken op een gezellig Markervuur weekend, waarbij de verenigingen Rond&Plat en V/VA samen opgevaren zijn. Tijdens zo'n boeienwedstrijd is menig aap weer uit de zak gekomen. Dit keer komt het verslag vanaf het voordek van de Kaatje (VA60).

markervuur-kont-naar-de-kade

Over twee weken hebben we alweer de laatste wedstrijd voor de vakantieperiode: ons eigen VA Evenement vanuit Enkhuizen op 24/25 juni. Het belooft weer een sportief zeilweekend te worden met op de zaterdagavond een gezellig scheepsdiner aan lange tafels op de kade voor 't Ankertje. Schrijf je in grote getalen in, waarbij ook nog niet gemeten aken met het nieuwe Klasse Meetbrief mee kunnen doen. <Link naar inschrijving>

Het bestuur hoopt jullie in Enkhuizen te mogen begroeten!

Rien van der Post, secretaris

___________________________________________

Deze keer niet vanuit de kuip maar een verslag vanaf het voordek van de Kaatje. Nog maar net bijgekomen van de vorige wedstrijd strijkt het hele circus een week later alweer neer in Muiden voor de Markervuur race. De weersvoorspelling kon niet beter, strakblauw met een mooi lopend windje en warm. Eindelijk echt korte broeken weer!

Met de HT nog vers in het geheugen hebben we deze keer wat extra gestudeerd op de baan en welke boeien we wel of niet moeten ronden. Gelukkig liggen er op het Markermeer niet zo veel scheidingstonnen, kardinalen en gele boeitjes.

Zaterdag konden we na een korte uitstel los. We hadden, vonden we zelf dan, een geweldige start. Op tijd, vrij weg, bij het startschip. Blijft indrukwekkend zo’n start met 11 VA’s. De voorspelde noord-oostenwind zorgde ervoor dat we een behoorlijk lang eerste kruisrak hadden. Het rak daarna naar de Sport H zat op het randje van wel of geen halfwinder. De Maasvogel en de HI1, die vlak achter ons de boei om ging, waren de enige twee die hem hesen. Het duurde dan ook niet lang voordat de HI1 onder ons doorliep. Al met al een hele mooie zeildag waarbij de Danielle, ZA1 en de Maasvogel 1,2 en 3 geworden zijn. Wij vijfde.

markervuur-kop-kont-in-haven

Eenmaal in Volendam aangekomen was het weer een fantastisch gezicht om al die prachtige schepen zo bij elkaar te zien liggen. Traditiegetrouw stond ook binnen no time de dijk vol om lekker in het zonnetje te borrelen met, zoals altijd, haring en korenwijn. Altijd een super gezellig moment en het startpunt van een wilde avond. Het was nog lang onrustig op de dijk.

 

markervuur-haringborrel

markervuur-kadeborrel

Zondag kregen we versterking van Tom en Wendy van Rijn (ex Rozemarijn en Brut), die speciaal zijn ingevlogen om met ons mee terug te zeilen naar Muiden. En dat is te zien in onze resultaten!

De halvewindse start, met iets minder wind dan zaterdag, zorgde ervoor dat iedereen behalve de ZA1 en HI1 over stuurboord startte. Het duurde niet lang voordat het leek alsof de kaarten geschut waren maar niets bleek minder waar te zijn. In het laatste rak naar de finish ging alles op de schop. Een enorme windshift zorgde ervoor dat we op een gegeven moment met de halfwinder op, aan de wind voeren. Halfwinder er toch maar af want hij deed niks meer. 5 minuten later draaide die weer iets terug, hebben we hem er toch maar weer bijgezet.

markervuur-kaatje-halfwinder

Door deze shifts schoof ook het hele veld weer ineen. Iedereen aan de kant van Marken moest ineens bijna aan de wind terug terwijl de rest het makkelijker haalde. Uiteindelijk finishde iedereen binnen een paar minuten van elkaar en was het voor ons rekenen hoever de Weerga voor ons zou mogen liggen. Gelukkig zaten we er net dicht genoeg achter en hadden we de eerste plek! Voor ons natuurlijk een fantastisch resultaat in een super weekend!

Met vriendelijke groet,
Diederik Philippens