Enerverende 24-Uurs - vanuit de kuip van BINT

Enerverende 24-Uurs - vanuit de kuip van BINT

Geplaatst op 27-08-2023  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Rien van der Post
Een tiental VA's hebben tijdens de enerverende 24-uurs genoten van de wisselende weers en wind omstandigheden, waarover dit keer een mooi verslag vanuit de kuip van de BINT volgt.
Daarnaast nog wat meldingen voor de komende wedstrijden van onze tweede seizoenshelft
  • ONK, 8-10 sept: De NOR is op de site geplaatst (en als bijlage van de mail verspreid). Je kunt je nog inschrijven met je team en als je wint ben je de gelukkige die het verslag uit de kuip van de winnaar mag schrijven ...
  • Hylper Hurdsilerij, 23-24 sept: Er hebben zich reeds 17 aken ingeschreven, maar aangezien 'hoe meer aken, hoe meer vreugd ...' roepen we met name nog niet gemeten aken om deel te nemen aan deze altijd gezellige wedstrijd in Hindeloopen.

We wensen de deelnemers aan het ONK succes met de laatste voorbereidingen!

Rien, namens het voltallige bestuur

bint-onder-zeil-vanaf-hi1
Met wederom een bij elkaar geraapt zooitje startte de BINT de 24 uurs race. Met een overvloed aan halve zeilpakken en snelle brillen waren we ready to go. Tijdens de terugblik op vorige jaren werden verhalen opgehaald en werd geconcludeerd: “Dit jaar zonder kleerscheuren over de finish, zou ook maar saai zijn toch?” Nadat de hamburgers opgepeuzeld waren en de kopjes koffie leeg kon het echte werk beginnen. Het “echte werk” begon al snel nadat de zon onder was, met het maken van zaklamp poppetjes (lees; middelvingers) in t zeil en staren naar elon musks’ starlink. De dynamiek aan boord weer zoals bekend; wie het hardst roept wordt gehoord; waar 170 zeker 170 was en niet 117, en “waar gaat hij nou weer heen” iedere zo veel tijd weer klonk. 
Na een poos zat de vaart er in, de zeilen stonden goed, de rakken waren voordelig en het humeur nog opperbest. Maar dat kan natuurlijk niet al te lang goed gaan, want het is en blijft de bint. Bij het hijsen van de halfwinder en het vallen van de patrick is er een van de twee gescheurd. Waar het de meevaller was dat het “maar” de kluiver(t) was, werd er vervolgens wel een tijd gemopperd en gebaald dat ze de extra kluivert net voor de vertrek in Workum van boord hadden gehaald.
Het weer was, zoals altijd, wisselvallig. Waar de navigatoren alles hadden uitgepluisd, ging het plan na elk rak weer opnieuw door de molen. De donkerste en meest flitsende wolken hebben we gelukkig weten te omzeilen, en na een regenachtige ochtend is er gelukkig een zonnige middag gevolgd. Al mag het wel genoemd worden dat zonsonder en opgang beide teleurstellend waren, net als de niet zichtbare sterrenhemel en de jesus sandalen van Xander (overigens beter dan de crocs bij de MCIII)
24uurs-finischrak-met-hi-1
Met veel bewondering is er gekeken naar de andere boten om ons heen. Niet naar de andere VA klasse boten hoor, maar naar alle kleinere bootjes met 2 à 3 bemanning aan boord. Waar wij 12 man kunnen verdelen en rustig kunnen cheffen, slapen, dutten en navigeren, doen zij dat zowaar allemaal tegelijkertijd. Ook zijn er vele VA’ers gespot, de HI-1, MCIII, Danielle, Kaatje, ZA1, de Grote Beer en andere. Over de VA klasse boten zal altijd veel te zeggen zijn, maar laten we het afsluiten met een herhaaldelijk gevallen uitspraak “het lijkt wel alsof zij op een andere wind varen dan wij”.
Link naar de uitslag en gezeilde mijlen van RPB- Klasse (Rond en Platbodem)
Groeten vanuit de kuip van BINT, tijdens afsluitend scheepsdiner in Medemblik
bint-aan-de-scheepsmaaltijd-na-24-uur-2023

 

Rien van der Post | +31 (0)6-20054848
Sent from my iPhone and can be short and concisely