Heerlijke 24 uurs- vanuit de kuip van de LE58/Donderskind

Heerlijke 24 uurs- vanuit de kuip van de LE58/Donderskind

Geplaatst op 28-08-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Rien van der Post

Beste Aakzeilers,

24uurs-ohtendgloren-kuip

Afgelopen weekend heeft een heerlijke 24 uurs race plaatsgevonden, waar een 8-tal VA's aan deel hebben genomen. Enerzijds won een zeer ervaren ZA1 de strijd met 0,1 mijl verschil en anderzijds was er een primeur voor de LE58-Donderskind, die hierover verslag doet uit zijn kuip. Hopelijk stimuleert dit vele andere aakeigenaren om volgend jaar (voor de eerste keer) ook deel te nemen aan dit uniek zeilevenement!

De volgende zeilweekenden staan alweer in de agenda: op 9, 10 en 11 september het competitietieve ONK vanuit Medemblik en op 24/25 september de zeer gezellige Hyper Hurdsilerij, waarvoor binnenkort de inschrijving open gaat.

Met scheepse groet en we zien uit naar grote deelnemersvelden!

Rien van der Post, secretaris VA Klassenorganisatie
________________________________

Verslag vanuit de kuip van de LE58 Donderskind

De eerste 24uurs race met onze LE58. Dit keer niet opstappen bij de Kaatje en meezeilen maar serieus zelf varen en dus voorbereiden, inclusief de verantwoordelijkheid die daar bij hoort, best spannend dus ! Bemanning regelen, ontbrekende Safety Equipement volgens CAT4 aanschaffen (poeh serieus lijstje !), rantsoen inslaan en boot naar Enkhuizen brengen want daar zouden we starten. Zuid of Noord nog te bezien maar Enkhuizen was voor de logistiek de beste uitgangspositie. Toch wat gezonde zenuwen op vrijdag en druppelsgewijs kwam de bemanning aan en werden we (of ik toch zeker) gerustgesteld door de aanwezigheid van 24uurs cracks zoals de Groote Beer, MCIII en de Danielle die ook in Enhuizen waren. Daniellle stoomde in de middag nog weg uit Enkhuizen dus toch weer wat twijfel…
24-uurs-ochtendgloren-voordek
Jammer voor de klasse maar fijn voor ons was dat de Kaatje dit jaar niet mee kon varen waardoor navigator Diederik met ons mee kon en een volledig tactisch plan had gemaakt, wat wel even puzzelen was met de verwachte Noorderwind. Dat puzzelen en onderweg keuzes maken maakt de 24uurs een geweldige race waarbij iedereen aan boord betrokken is en blijft.

Windvoorspellingen waren prima steady Noordelijke wind 15knp met wat vlagen, in de nacht wat minder en zaterdag weer wat aantrekkend. Geen maan maar ook geen buien. Champagne sailing dus.

Bij de prima start toch een pittige wind, MCIII kwam al snel over ons heen denderen en weg waren we de avond en nacht in.

Tijdens de prachtige nacht, die wel wat afkoelde door de Noorderwind, was er full focus door het lichtjes spel om ons heen. Een drukte van jewelste op het IJsselmeer dus goed opletten. Zelf zijn we nog iets te dicht bij het vogeleiland gaan kijken en daar een vis stok gerond. Telt helaas niet mee als rak. Een beetje maan helpt dan toch wel..of wat meer slaap?
24uurs-danielle-groet
Bij een mooie ochtend en zonsopkomst kwamen we Danielle tegen. Met de Noorderwind bleek het Markermeer en ook de Waddenzee ongunstig waardoor we overdag veel schepen en collega aken tegenkwamen. Dit bleek ook bij de uitslag: niemand in R&P heeft een sluis genomen. MCIII kwam een 2de keer over ons heen op top speed en ook de Groote Beer prachtig met halfwinder langs zien racen. ZA1 en BINT enkel op afstand gezien maar ook dan een prachtig gezicht in deze top omstandigheden!

24uurs-bint-groet

Gedurende de dag rakken wegstrepen en onze tacticus Died begon aan zijn eindplan naar de finish. De rakken waren bepaald en het eindspel was begonnen. Volgens de computer zouden we precies om 18h50 finishen…doen of niet doen? No guts no Glory dus gaan. Op het een na laatste rak bij de VFB kwamen we uit met de Fleanende Engel, de Danielle en de MCIII. Goede keuze dus en goed gevoel ook dat we samen met deze ervaren zeilers hier waren voor het laatste rak !

Fleanende Engel en Danielle liepen snel uit, zeker na het zetten van de HW. De MCIII zat ons weer op de hielen en “pakte” ons toch op het laatste rak richting de finish met HW. ( 3x is scheepsrecht MCIII dus biertje van ons bij de volgende)

Wij “plat voor het laken” naar de finish ( die HW staat boven aan mijn verlanglijst, hopelijk is de Sint goed gezind dit jaar) en aangekomen met 20min straftijd rond 19h20.
Tijdens het binnenvaren met een prachtige ontvangst van comité waren we nog even voorzichtig blij omdat we toen nog 3de stonden. Dit bleek helaas iets te optimistisch maar des al niet te min een prachtige ervaring die naar meer smaakt.

The Wolf on the hill is not as hungry as the wolf climbing the Hill !

Het was een super mooie 24 uurs en wat een gezelligheid op en rond het water tussen alle zeilers.

See you @de Hylper en/of Nacht en Ontij.

Derk Wilten & Crew LE58 - Donderskind

24uurs-derk-en-crew

Uitslag (zie 24uurs site voor meer details):

24uurs-uitslag-2022